Loading color scheme

Tvořit společně šperky je jako závodit na dvoukole

esterengelovaamarekodstrcil2WEBSIZE Marek Odstrčil a Ester Engelová jsou naši přední zlatníci, kteří prosluli svými osobitými šperky v nejvyšší řemeslné kvalitě. A i když jejich začátky nebyly jednoduché, nikdy neslevili ze svého přesvědčení, že poctivé řemeslo a kvalitní práci lidé ocení. Už téměř 30 let tak tvoří nerozlučný a dokonale sehraný tandem – při tvorbě jedinečných šperků i v osobním životě.

„Vytvářet společně šperky je jako závodit na dvoukole. Musíte mít jasný cíl a šlapat stejně. Nám se to zatím daří bez větších karambolů už skoro 30 let,“ směje se Marek Odstrčil, který spolu se svou ženou, Ester Engelovou, vytváří jedinečné a nápadité šperky pod značkou Esterstyl. Jejich role jsou jasně rozdělené – kreativní Ester (vystudovala Střední uměleckou průmyslovku v Turnově v oboru zlatník-klenotník) stojí za návrhy originálních šperků. Na Markovi (vyučil se zlatníkem v Granátě Turnov se zaměřením na technologii výroby šperků), je pak jejich řemeslné zpracování. Ponorková nemoc jim prý ani po více než čtvrtstoletí společné práce nehrozí… Vysvětlují si to tím, že je jejich práce i po letech nesmírně baví.

Start hodně do kopce
„Měli jsme od začátku jasnou představu, co chceme dělat. Chtěli jsme vytvářet osobité šperky s nápadem, v co nejvyšší řemeslné kvalitě. Toužili jsme pracovat s výjimečnými kameny nově a jinak, než bylo v 90. letech v Čechách obvyklé. Místo toho jsme jen bezmocně sledovali, jak trh zaplavují nekvalitní šperky s levnými umělými kameny. Ve šperkařském oboru tehdy ještě doznívaly komunistické modely à la baroko, a sice skládání lístečků a květinové motivy. Nosily se umělé kameny, tlusté zlaté snubní prsteny, bohatě zdobené strojové rytiny. Sériová výroba šperků dusila klasickou rukodělnou práci, kvantita vítězila nad kvalitou a poptávka po individuálním šperku zkrátka nebyla,“ vzpomíná Marek Odstrčil. Navíc v té době u nás ještě neexistovaly hypotéky, a sehnat peníze na vybavení zlatnické dílny vyžadovalo velkou investici. A co teprve nákup drahých kamenů…

A tak se Marek rozhodl, že vyrazí do světa, a vydal se na dobrodružnou cestu do Ameriky, kde objížděl šperkařské dílny a nakonec našel práci ve zlatnictví a hodinářství Martins Jewellery v Dallasu. Právě tady měl možnost setkat se poprvé s novými způsoby zasazování diamantů a především s platinou, která byla v té době u nás zcela neznámá, stejně jako technologie jejího zpracování. Práce ho natolik nadchla a byl v ní natolik úspěšný, že po pár měsících za ním mohla přijet i Ester. V Americe se z nich stali uznávaní zlatníci, složili zkoušky na odborné šperkařské škole v Texasu, psala o nich americká média…

Jede se další životní etapa
Jenže stesk po domově, který byl zvláště u Ester stále tíživější, nakonec zvítězil. A tak se vrátili domů a začali novou životní etapu – vzali se, dostavovali domek a společně se těšili na rodičovskou roli – na cestě byl totiž jejich první potomek…

Ve zlatnické dílně, kterou si v domku vybudovali, pak začali vyrábět šperky na zakázku. A štěstěna opět stála při nich – dostali zajímavou práci od tehdy největšího českého prodejce hodinek a šperků Hodinářství Dušák, protože mohli nabídnout důležité zkušenosti a hlavně znalosti ze zahraničí. Tehdy totiž byli v Česku asi jediní, kteří znali tehdy neznámé technologie, především uměli vyrábět šperky z platiny.

„Jak já tehdy blahořečil té náhodě, která mě před lety svedla dohromady s majiteli zlatnictví a hodinářství Martins Jewellery v Dallasu, díky nimž jsem se naučil pracovat s platinou,“ vzpomíná Marek a dává k lepšímu svoji úsměvnou příhodu z Ameriky. „Měl jsem za úkol udělat platinový prstýnek. Donesli mi 15 gramů kuliček platiny. Tak jsem je ztavil dohromady a chtěl je odlít do ocelové formičky a následně válcovat, jak jsem byl zvyklý. To jsem ale netušil, jak platina reaguje. Aby se roztavila, musí mít teplotu tání 1 780 °C! Po roztavení a následném odlití do ocelové formy to bouchlo jako patrona a vystřelilo po celé místnosti. Chodil jsem a sbíral kuličky, ale našel jsem jen půlku. Takže první zakázka a hned průšvih.“

Vítězí platina a barevné safíry z Madagaskaru
Právě platina dnes patří k jejich nejoblíbenějším materiálům, které jsou mezi zákazníky stále žádanější. A není divu. Platina nikdy neoxiduje, šperky z ní nezčernají, navíc je velmi pevná, takže kameny v ní zasazené perfektně drží a nevypadávají, a zachovává si stále stejnou krásnou bílou barvu. I to je důvod, proč je platina dražší a cennější než zlato, takže investice do platinových šperků se rozhodně vyplatí.

A co se nyní podle šperkařů nejvíc nosí? „Žádaný je hlavně bílý kov, především bílé zlato a platina. A také diamanty a barevné broušené perly,“ říká Ester a ochotně přiznává svou slabost pro barevné třpytivé safíry z Madagaskaru. Sluší prý totiž každé ženě. Barevné kameny mohou být elegantní, neokázalé, zkrátka takové, jaké se nosily za první republiky. A právě na tento elegantní směr chtějí svojí tvorbou navázat i Ester s Markem.

Znovu na startu
Skvělá spolupráce s Hodinářstvím Dušák bohužel skončila tragickou smrtí pana Dušáka v roce 2001. A tak se ještě téhož roku Ester s Markem rozhodli založit vlastní firmu, kterou pojmenovali Esterstyl. Vytvářejí originální šperky a věnují se individuálním zakázkám. A mají úspěch. Nejspíš i proto, že v jejich tvorbě převažuje jednoduchá elegance, která vytváří nadčasové šperky, jež si oblíbili například i houslista Pavel Šporcl a jeho žena, herečka Bára Kodetová.
„V současné době se snažíme o propojení klasického klenotnického řemesla s moderními technologiemi (3D modeling a práce pod mikroskopem). Pomocí mikroskopu totiž můžeme pracovat s dokonalou přesností zasazení i těch nejmenších kamenů. To vše obohacujeme o novou uměleckou nadstavbu. Snažíme se o jednoduchý a nadčasový design a poznávacím znamením našich šperků je neokázalý luxus,“ shodují se Ester s Markem.

Společnou práci Ester s Markem můžete naživo pozorovat v centru Prahy (Konviktská 30), kde mají nejen prodejnu, ale také dílnu, aby se jejich zákazníci mohli stát součástí tvorby těchto unikátních šperků.