Loading color scheme

Jak vybrat správnou matraci pro naše nejmenší?

Na správném výběru dětské matrace přitom opravdu záleží. Chceme-li, aby naše děťátko mělo zdravá záda a správně vyvíjející páteř, neměli bychom tento krok podceňovat. Vždy je lepší, pokud si matraci můžeme osobně prohlédnout.

Na co byste se měli při výběru zaměřit?

  • Potah matrace pro nejmenší by měl mít antibakteriální úpravu, anebo přírodní vlákna (bambus, tencel, len, atd.)
  • Dětská matrace by měla mít certifikát zdravotní nezávadnosti Öko-Tex Standard 100
  • Matraci doporučujeme středně tuhou (u miminek i v rámci prevence syndromu náhlého úmrtí). Středně tuhý podklad podpoří správné formování páteře a miminko nebude mít křivá záda.
  • Výhodou je, pokud má matrace vnitřní tvarování, umožňující lepší odvětrávání. Dětem se pak lépe spí.
  • Podceňovat bychom neměli ani výběr postýlky a roštu
  • První matraci pro děťátko bychom měli vyměnit do 3 let za již velkou matraci s větší nosností
  • Matrace do postýlky pro malé děti mívá optimální nosnost max. do 18 kg.

Český výrobce matrací, firma MORAVIA COMFORT, nabízí kvalitní matrace pro větší i menší děti. Nově přichází s matrací ROZÁRKA, která je určená těm nejmenším. Je vyrobená z antibakteriální pěny s úpravou SANITIZED®, zabraňující množení mikroorganizmů. Aby nedocházelo k přehřívání těla miminka, obsahuje unikátní tvarování matrace, zaručující vysokou prodyšnost a patřičný komfort dítěte. To vše je zahaleno v měkkém potahu BAMBOO s přírodním vláknem z bambusu a unikátní úpravou LOTUS, která zabraňuje pronikání tekutin do jádra matrace.

V rámci správného formování zad a páteře miminek by měl být povrch rovný a přiměřeně tvrdý. Pokud chcete, aby mělo miminko hlavičku o něco výše než zbytek těla a předešli jste tak riziku zalknutí, můžete do postýlky umístit polohovací klín. Díky tomu bude vaše děťátko spát ve vyvýšené a bezpečné poloze. Ideální je, pokud je široký stejně jako matrace – takže pokrývá postýlku od jednoho boku k druhému.

Vzhledem k tomu, že miminka až do 4. měsíce věku tráví denně spánkem klidně i 18 hodin, měl by být výběr správné matrace a dalšího příslušenství pro spánek opravdovou prioritou.