Loading color scheme

Co o vás říkají vrásky na čele?

Povahu, charakterové rysy, informace o rodině, ale i o zdraví, máme podle teorie metoposkopie každý napsané v obličeji. Pěkně na viditelném místě, rovnou na čele. K druhým, a k našemu obrazu v zrcadle, promlouvá naše tvář prostřednictvím vrásek, vodorovných a svislých. Takto to alespoň tvrdí teorie metoposkopie, která určuje charakter člověka z rysů obličeje a je založena na kombinaci astrologie - každá vráska symbolizuje jednu planetu - a pozorování stovek tváří. Ty podrobně zkoumal italský vědec, matematik, lékař a astrolog Gerolamo Cardano (můžeme ho najít i pod latinským jménem Hieronymus Cardanus), v první polovině 16. století.

Netroufáme si z vrásek na čele přečíst jeho charakter, každopádně sebevědomě tvrdil například to, že podle rýh na čele dokáže bezpečně určit, zda se nějaká žena dopustila nevěry, nebo zda je nějaký člověk dobrák či darebák.

Peníze od papeže
Gerolamo Cardano (1501 – 1576) byl jedním z nejvýznamnějších představitelů rozvoje přírodních věd v období renesance. Narodil se v Pavii v rodině váženého, a v matematice velmi vzdělaného, advokáta. Studoval v rodném městě i v Padově a během studií holdoval hazardním hrám, ve kterých mu výrazný náskok před protihráči poskytovalo pochopení zásad matematiky. S mládím skončily i jeho pošetilosti, vášeň k hazardu vystřídala zaujetí pro šachové partie a živil se jako profesor matematiky a později lékařství. Nejdříve v Miláně (od roku 1543), o šest let později v Pavii a od roku 1562 v Boloni. V roce 1570 se stal jeho domovem Řím, kde dostával pravidelnou rentu od papeže.

Téměř nekonečné kombinace
Co konkrétně dělal? Ve svém hlavním díle Ars magna řeší postupy řešení rovnic 3. a 4. stupně, z čehož vznikly takzvané Cardanovy vzorce. Jako první se zabýval matematickou pravděpodobností, v oblasti medicíny se snažil prosadit chápání tohoto oboru jako vědy, spoluvytvářel její vědecký základ, zkoumal propojení mezi medicínou a praktikováním léčitelství. Zaznamenal mnoho pozorování z oblasti patologie, teratologie a infekčních chorob. Jako první například klinicky popsal tyfoidní horečku. Věnoval se i teologii a astrologii a působil jako dvorní astrolog Joachima I. von Brandenburga. Předtím, než napsal své dílo o výkladu obličeje, pozoroval a podrobně zkoumal tváře tisíců lidí, na základě čehož vzniklo okolo 800 obličejových nákresů, každý s astrologickými značkami a označeními osobních vlastností a charakteru. Na pojmenování sedmi vrásek na čele přitom používal sedm vesmírných těles - vrásku nejblíže k nosu pojmenoval Měsíc, dalších šest Merkur, Venuše, Slunce, Mars, Jupiter a Saturn. Samozřejmě, v reálném životě má většina lidí "pouze" dvě, tři nebo čtyři vrásky, takže odborníci na metoposkopii si vystačí s několika svislými a vodorovnými čarami na čele, ale Cardano byl důsledný a podrobně popsal všechny možné kombinace.

Čtení z čar
Tak, jako čáry na dlaních, mají podle metoposkopie svůj význam i čáry na čele. Dlouhé a nepřerušované vodorovné vrásky na čele vyjadřují upřímnost, svědomitost a zásadovost. Platí to bez ohledu na to, ke kterým vesmírným tělesům jsou vrásky přiděleny. Krátké svislé čáry zas symbolizují nečekané změny.

Lidé, kteří mají na čele jednu výraznou vodorovnou rýhu, měli zřejmě těžké dětství. V dospělosti proto usilovně pracují a díky své vytrvalosti nejednou dosáhnou úspěchu. Podle Cardona však mají zároveň sklon starat se v první řadě sami o sebe, potřeby a přání jiných lidí jsou na vedlejší koleji.

Ale jsou na tom lépe, než osoby se třemi zakřivenými vráskami, ty jsou podle renesančního vědce ješitnými prostopášníky. Jedině, že by ty tři čáry byly rovné. V tom případě jde o lidi hloubající, kteří si často dělají starosti, ale zároveň vždy každý problém vyřeší.

Dvě vrásky zase hodně prozrazují o vztazích v rodině. Pokud jsou obě vrásky stejně dlouhé a hluboké, daný člověk má dobré vztahy se svými blízkými, mezi lidmi je oblíbený a daří se mu v jakékoliv oblasti, ve které se rozhodne využít svůj rozum. Pokud je horní vráska kratší a méně výrazná než dolní, jde o člověka, který se v těžkých momentech nedokáže spolehnout na podporu blízkých nebo přátel.

Rýhy nad nosem
Jedna kolmá rýha nad nosem "zdobí" tvrdohlavé a houževnaté lidi, kteří se obvykle nevzdávají a vytrvale, cílevědomě krůček po krůčku směřují k tomu, co si vytyčili. Nejsou to zrovna romantici, spíše silní pragmatici.
Osoby se dvěma kolmými vráskami nad nosem jsou považovány za velmi empatické, laskavé a chápavé a starají se o každého ve svém okolí. Velmi jim záleží na tom, zda si jich ostatní váží.
Vlastnosti jako hloubavost, zadumanost či logický přístup, vyrývají do čela tři svislé vrásky. Mají je lidé, kteří si vše i několikrát rozmyslí, než se dopracují k rozhodnutí. Nedokáží se rozhodnout, dokud nejsou přesvědčeni o tom, že měli dostatek informací, které vyhodnotili, a proto se rozhodli správně. Jsou loajální, zodpovědní a starají se o všechny rodinné příslušníky.

Pozor, nebezpečí výbuchu!
Někteří lidé mají nad obočím krátké, mírně šikmé vrásky, které jsou jako malé vykřičníky. Znamenají, že jde o člověka se sklony reagovat přehnaně, stačí málo a vybuchnou jako parní hrnec. I kdyby chtěli, neumí se ovládat, proto je často trápí nevyrovnanost a smutek. Jejich neuvážené výbuchy totiž situaci často ještě zhorší... Tak či onak, určitě platí, že svůj životní styl máme vepsaný ve tváři. Renesanční Cardon nemohl nic tušit o volných radikálech či elektromagnetickém smogu, ani o kolagenu a kyselině hyaluronové, jejichž ubývání se projevuje i rýhami na čele. Kdybychom těchto tělu přirozených látek měli stále stejně, zřejmě by se z našich čel nedalo číst jako z otevřené knihy. I proto se hojně využívají v estetické medicíně. Ale opravdový efekt přinášejí hlavně tehdy, když jsou uvnitř, vstřebané v těle, tedy když se jejich nedostatek doplňuje ústním podáním ve formě kapek. Pouze tehdy se dostanou na všechna místa, kde jsou potřeba.

Vrásky značí i ubývání kolagenu
„Kyselina hyaluronová se nachází v mezibuněčném prostoru, v podkoží a v kloubní tekutině v chrupavkách. Tvoří kosti, svaly, klouby, šlachy, ale i kůži, vaziva, chrupavky či dásně...,“ vysvětluje lékař MUDr. Vladimír Holoubek. „Kolagen se nachází zejména v pojivové tkáni kůže, ve šlachách, svalových tkáních, nehtech, vlasech, kostech a chrupavkách. Možná vás překvapí, že tvoří až šest procent tělesné váhy.“ Je jasné, že bez kolagenu a kyseliny hyaluronové by lidský organismus nedokázal vyrůst a hýbat se. Takže nerozhodují ani tak o mladistvém vzhledu, jako spíše o svobodě a kvalitě pohybu. Ale i kvalitě života.

Proč mít na čele několik hlubokých vrásek, když mohou být pouze jemné a téměř neviditelné?! Výbornou prevencí vůči jejich prohlubování je užívání tekutého kolagenu ve formě peptidů, například Collagen Optimal a Hyalurmed, což je zase tekutá kyselina hyaluronová. Jejich největší výhodou je jejich skupenství, užívají se perorálně (vypijí se), což znamená, že se opravdu vstřebají do těla a působí zevnitř směrem ven.

Je lékařsky potvrzené, že v této formě se dokáží dostat i do nejmenšího mezibuněčného prostoru v těle, v kloubech a chrupavkách, kde často nedokáží pomoci ani injekce. Tu si sice umíme do čela aplikovat a nemít vůbec žádné vrásky, ale to zas podle metoposkopie znamená, že člověk ještě nedozrál, což v ostatních lidech probouzí opatrnost a podezřívavost vůči člověku bez vrásek.