Loading color scheme

Kaki Persimon Bouquet – Připravte si celodenní menu s originální chutí a neotřelými recepty

K snídani: bruschetta s kaki mozzarelou

Potřebujete:
plátky staršího chleba nebo ciabbatty
olivový olej
plátky kaki Persimon Bouquet
mozzarella

Příprava: Plátky ciabatty potřete olivovým olejem, poklaďte plátky ovoce a mozzarellou. Pečte 10 až 15 minut v předehřáté troubě na 190 až 200 stupňů, dokud se sýr nerozteče a ciabatta je nezezlátne a není křupavá.

K obědu: kachní prsa s karamelizovaným kaki Persimon Bouquet a křehkými plátky česneku

Potřebujete:
2 kachní prsa (každé asi 400 g)
2 ks kaki Persimon Bouquet
300 ml šťávy z kachny
100 ml octa z malin
100 ml likéru z pomerančů
200 g cukru
1 lžička másla
1 paličku čerstvého česneku
sůl
olivový olej

Příprava: Očistěte kachní prsa, odstraňte přebytečný tuk a nařízněte ve tvaru kosočtverce tam, kde je tuk. Dejte však pozor, abyste neřízli do masa. Uchovejte v pokojové teplotě. Na omáčku nasypejte do hrnce 100 gramů cukru, zalejte octem a nechte vařit, dokud směs nezačne karamelizovat. Přidejte pomerančový likér a nechte odpařit alkohol. Vmíchejte šťávu z kachny a povařte. Oloupejte kaki Persimon Bouquet a nakrájejte na silnější plátky. Na pánvi rozpusťte máslo spolu se zbylým cukrem a přidejte kaki. Vařte, dokud ovoce nezkaramelizuje po obou stranách. Očistěte česnek a spařte ho ve slané vodě. Sceďte a opečte na pánvi s trochou oleje a soli. Poté osmažte kachní prsa z obou stran dozlatova, uvnitř by maso mělo být narůžovělé. Na talíř položte kachní prso, po straně obložte karamelizovaný kaki Persimon Bouquet, navrch plátky česneku a vše polijete omáčkou.

Jako dezert: Muffiny s kaki

Potřebujete:
2 vejce
2 kaki Persimon Bouquet (cca 250 g)
100 g cukru
80 g tuku (máslo nebo margarín)
150 g polohrubé mouky
50 g ovesných vloček
1 lžíce prášku do pečiva
120 g ovocného jogurtu
špetka soli

Příprava: Tuk ušlehejte s cukrem a solí, přidejte vajíčka. Mouku smíchejte s ovesnými vločkami a práškem do pečiva a střídavě s jogurtem přidávejte do ušlehaného těsta, nakonec vmíchejte ovoce kaki Persimon Bouquet pokrájené na kostičky. Pečte zhruba 20 minut do růžova na muffinovém plechu nebo v papírových košíčcích na muffiny (plňte pouze do poloviny, při pečení vám totiž muffiny vyskočí).

K svačině: kaki špíz s tofu

Potřebujete:
1 kaki Persimon Bouquet
125 g tofu
50 g červené papriky
1 lžíce sezamového oleje
2 lžičky sezamových semínek
20 ml sójové omáčky
sůl

Příprava: Na špejli napichujte střídavě kousky kaki, tofu a papriky. Špízy namočte v sezamovém oleji a dejte péct, průběžně otáčejte. Hotové špízy osolte a posypte sezamem. Podávejte se sójovou omáčkou.

K večeři: fazolky s kaki

Potřebujete:
4 kaki Persimon Bouquet
2 lžíce medu
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce máku
200 g fazolek
150 g rukoly
100 g prosciutta

Příprava: Z medu, oleje, citrónové šťávy a máku ušlehejte zálivku a dejte vychladit. Fazolky omyjte a krátce na zhruba 2 až 3 minuty spařte v osolené vodě, nechte okapat a vychladnout. Rukolu opláchněte. Omyté kaki rozpulte a nakrájejte na tenčí plátky. Promíchejte s fazolkami, přidejte plátky prosciutta a dochuťte zálivkou.

Na dobrou noc: koktejl z kaki

Potřebujete:
3 cl bílého rumu
3 cl tmavého rumu
5 cl rozmačkaného kaki Persimon Bouquet
5 cl ananasové šťávy
1 cl citronové šťávy
1 cl grenadiny

Příprava: Oloupané kaki rozmačkejte a použijte jej místo vymačkaných pomerančů. Do šejkru, do kterého vložte rozdrcený led, nalijte směs z rozmačkaného kaki, přidejte bílý a tmavý rum, ananasovou a citronovou šťávu a grenadinu. Důkladně protřepejte a hotový koktejl nalijte do vysoké sklenice. Můžete zdobit půlměsíčkem kaki.

Ať už si nachystáte celý den s kaki nebo vyzkoušíte jednotlivé recepty, potěšíte každého u stolu originálním receptem a vynikající chutí. Vydejte se do obchodů pro toto jedinečné ovoce, protože právě teď nastává jeho sezóna. Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání např. v obchodní síti Kaufland, Billa, Globus a v kamenných maloprodejnách.

{phocagallery view=category|categoryid=2278|limitstart=0|limitcount=0}