Loading color scheme

Design z 3D tiskárny? Na Fler.cz tisknou originální doplňky desítky tvůrců

Co je to 3D tisk
Jedná se o výrobní proces, při kterém se z digitální předlohy (3D modelu) vytváří pomocí 3D tiskárny trojrozměrný objekt. Stejně jako se třeba pro práci se sklem nejdříve vytváří forma, do které se pak sklo odlévá, tak u 3D tisku nejdříve v grafickém programu vzniká virtuální model, na základě kterého se pak tiskne výsledný produkt. Tisk probíhá tak, že se výrobek modeluje po velmi tenkých vrstvách (v setinách až desetinách mm) pomocí mikro trysky, která vstřikuje roztavený plast podle modelu. Typ použitého plastu ovlivňuje jeho lehkost, pevnost i strukturu. Díky tomu můžete získat oblé tvary, průsvitné nebo naopak sytě barevné produkty a rafinovaným vrstvením mohou vznikat i doplňky s kovovým finišem, které působí luxusně.

Šperky
Nejběžnější jsou na Fler.cz v kategorii 3D tisku šperky. Najdete tu od hravých broží a náušnic až po extravagantní masivní šperky, které vás navzdory své velikosti nepotáhnou k zemi.

Bytové doplňky
Drobnostmi to ale nekončí. Metodou 3D tisku prý můžete postavit (nebo vytisknout?) prý celý dům. To Fler tvůrci tedy ještě nenabízejí, ale rádi vám ho vybaví. Svícny inspirované kubismem, křehce vypadající elegantní vázy, vykrajovátka… Zkrátka 3D tisk neumí jen to, co si neumí představit designér sám.

Hodinky
Pomocí 3D tisku se dají vyrobit také hodinky. Nevěříte? Přesvědčte se u značky 3lobit, kde si můžete vybrat hned z 10 barevných variant. Kromě pásku vznikly celé v 3D tiskárně. A když myslíme celé, tak samozřejmě i strojek, ručičky, sklíčko...

A mimochodem, u bytových dekorací potěší především rodiče i to, že navzdory tomu, jak třeba vázy vypadají křehce, jsou prakticky nerozbitné. Ekologicky smýšlející nalákáme možná zase na to, že většina 3D děl je z PLA plastu, který je rostlinného původu a biologicky rozložitelný.