Loading color scheme

Chystáte se přespat v lese? Pozor na zákony i na správnou výbavu

„I v soukromém lese můžete zůstat klidně přes noc a nikdo vás nemůže žádným způsobem omezovat, protože české zákony umožňují v přírodě volně „nocovat“. Definice tohoto termínu se ustálila na tvrzení, že jde o jednorázové přespání bez znaků dlouhodobějšího pobytu. Příkladem nocování je tedy například položení karimatky a zalehnutí v tzv. žďáráku (bivakovací spací pytel), či přespání v hamace (houpací síť). Podstatné je, aby ráno nebylo možné na místě, kde jste nocovali, najít ani stopu po vašem pobytu,“ vysvětluje „pravidla hry“ outdoorový specialista Vít Hruška z Výstavy stanů a vybavení do přírody, která se koná od 31. 5. do 25. 8. v areálu PVA EXPO Praha Letňany.

Když chcete do stanu…
Druhým termínem, který zákony zmiňují, je táboření. Tím je například vícedenní pobyt na jednom místě, kde si postavíte stan, vykopete latrínu (přírodní toaletu), založíte ohniště a třeba natáhnete šnůry na prádlo… Táboření je ovšem u nás na většině míst zakázáno, případně k němu musíte mít souhlas majitele pozemku. A i když hranice mezi těmito termíny není v zákoně úplně jasná, dá se zjednodušeně říci, že postavením stanu či jiného pevného přístřešku se dostáváte na hranu oblasti nocování, ačkoliv chcete na místě setrvat jen jednu noc.

„Nemůžete-li se proto z jakéhokoliv důvodu vzdát spaní ve stanu, dělejte tak maximálně opatrně a využívejte primárně kempy a oficiální místa určená k táboření. Zajímá-li vás pobyt v přírodě na divoko, zkuste si odlehčit, vezměte si jen plachtu nebo žďárák a s rozděláváním ohně raději moc nepočítejte,“ doporučuje Vít Hruška a připomíná, co si při nocování v přírodě rozhodně nezapomenout vzít s sebou.

Pořádná čelovka je základ
Aby bylo spaní pod širákem co nejpříjemnější, nepodceňte výběr žďáráku, který slouží pro ochranu před zimou, vlhkem a nečistotami. K dostání jsou i bivakovací vaky vhodné do chladnějších podmínek, které jsou pokryty hliníkovou fólií, jež odráží 90 % tělesného tepla, čímž zaručí tepelný komfort uvnitř vaku.

Další možností je pořídit si hamaku – houpací síť pro spaní, kterou jednoduše zavěsíte mezi dva stromy. Ty z pevného, odolného a lehkého polyesteru využijete po celý rok – nejen při nocování v přírodě, ale třeba i doma na zahradě.
Kromě dobrého batohu a teplého a nepromokavého oblečení je také důležitou součástí turistického vybavení do přírody kvalitní čelovka. „Vybírejte ty s dostatečným světelným výkonem, které vám zaručí dobrou viditelnost třeba až na 200 m, a dlouhou životností baterií (nejmodernější typy lze dobíjet i přes USB kabel). Některé čelovky navíc mají odnímatelné tělo, takže je snadno změníte v ruční baterku,“ přidává další tipy Vít Hruška.

Věci do přírody, které vás určitě nezklamou

Batoh Atmos AG 50 Osprey
Inovovaná verze turistického batohu Atmos AG 50 od amerického výrobce Osprey má unikátní nastavitelný zádový systém AntiGravity™. Tvoří jej kompletně napnutá síťka, která přechází až do bederního pásu, který je plně odvětraný. Batoh se vyznačuje vysokou kvalitou použitých materiálů i nadstandardní vybaveností. Mnohokrát oceněný model prošel několika inovacemi, dostal novou síťovinu na zádovém panelu a síťované kapsy vyztužené nylonem, což zajišťuje ještě větší odolnost proti opotřebení. Inovacemi prošel i čistě dámský model s označením Aura.

Spacák Pinguin Trekking
Spací pytel mumiového typu Trekking Pinquin v délce 190 cm využijete od jara do podzimu. Spacák má dvouvrstvou termoizolaci, kterou tvoří izolační náplň z dutého vlákna. Díky své nízké hmotnosti je předurčen pro turistiku či vodáctví. Spací pytel je opatřen bočním dvoucestným zdrhovadlem s légou. Je možné jej rozepnout od nohou, což vám umožní podle potřeby regulovat vnitřní teplotu. Výhodou je možnost připojit k sobě levý a pravý spacák. 

Čelovka Tactikka+ Petzl
Kombinovaný kužel čelovky od francouzského výrobce Petzl (široký se zaostřovacím komponentem) je učen pro osvětlení blízkého okolí a pohyb. Technologie Constant Lighting zaručuje, že se svítivost s vybíjením baterií nesnižuje. Čelovka je kompatibilní s dobíjecím akumulátorem CORE a nabízí několik režimů svícení pro každou situaci. Umožňuje dokonce přepnutí do režimu červeného svícení, kdy už jsou baterie prakticky vybité, pro minimální viditelnost. Výhodou je i vypínač/přepínač snadno ovladatelný i v rukavicích. 

Hamaka Slacker Hammock Single Thermarest
Jednomístná hamaka Slacker Hammock Single americké značky Thermarest nabízí komfort při spaní v jakékoliv situaci. Jemný rychleschnoucí polyester je příjemný na dotyk, ale zároveň je pružný a odolný proti protržení. Celou hamaku složíte do kapsy, která je k ní přišitá, a v rozloženém stavu poslouží jako kapsa na knihu, tablet nebo čtečku.

Nůž RangerWood 55 Victorinox
Stylový, elegantní a multifunkční kapesní nůž, to je RangerWood 55 od legendární švýcarské značky Victorinox. Nůž má střenku zhotovenou z krásného ořechového dřeva, a navíc ergonomicky tvarovanou, aby perfektně padla do ruky. Se svými 12 nástroji a délkou 130 mm se stane skvělým společníkem při outdoorových aktivitách.