Loading color scheme

Outdoorová výbava roku 2018? Vše je lehčí, sbalitelné, maximálně univerzální i ekologické

“Zákazníci volají po větším komfortu a pohodlí, ale také jsou vzdělanější, co se týká materiálů a parametrů u zboží. Současným trendem je to, že si rádi vyhledávají informace, radí se s odborníky a jsou ochotni připlatit si za skutečně kvalitní zboží,” říká outdoorový specialista Vít Hruška.

Nosí se minimalismus i univerzálnost
Trendem roku 2018 je především to, že se produkty outdoorového světa zmenšují a také snižují svou hmotnost: „Tendence ke snižování váhy je snad nejvíce patrná v segmentu karimatek, kde dnes není problém sehnat nafukovací karimatku s váhou pod 500 g při standardní délce a tloušťce. Není už ale zvláštní ani to, že bundu můžete sbalit do velikosti své dlaně. Zmenšování a snižování váhy však rozhodně není na úkor funkčnosti, ba naopak - minimalismus je důsledkem vývoje nových a stále lepších technologických postupů a materiálů,“ podotýká Vít Hruška.

Právě to všechno totiž vede k dalšímu důležitému trendu pro příští rok a to je univerzálnost. Lidé dnes podle odborníka nechtějí být zavaleni mnoha věcmi, ale hledají takové, které jim poslouží stejně dobře při procházce kolem domu i výšlapu na Sněžku, a které pokud možno využijí v co nejvíce ročních obdobích. Jako příklad můžeme uvést multifunkční batohy, které jsou vybaveny reflexními prvky, velkou kapsou na dokumenty či notebook, přípravou na hydrovak i odnímatelným bederním popruhem, aby posloužily při každodenních cestách do práce či do školy i při výletech do přírody.

Nádobí z palmového listí a místo nabíječky slunce
Na tyto trendy úzce navazuje používání materiálů, které jsou maximálně šetrné k životnímu prostředí. “Typickým příkladem je masivní využívání plastového recyklátu k výrobě izolačních materiálů pro spacáky či outdoorové oblečení. Většina bund a spacáků se syntetickými plnidly je tak dnes vyrobena z recyklovaných PET lahví, hitem je nádobí z palmového listí nebo hrnečky a talíře ze slupek od rýže,” vyjmenovává Jaroslav Skalka, který každoročně pořádá v Praze největší středoevropskou Výstavu stanů a vybavení do přírody.

Ekologický přístup se ovšem projevuje i ve využívání přírodních zdrojů energie, konkrétně té solární. „Velmi oblíbené jsou zejména malé solární nabíječky pro dobíjecí tužkové baterie nebo větší a výkonnější zařízení, které už dokáží nabíjet i notebooky, mají USB vstup pro mobilní telefony, přehrávače hudby, kapesní počítače a další elektronická zařízení. Solární panely jsou zpravidla voděodolné, takže si je můžete připevnit na batoh a budou tak sbírat potřebnou energii celý den,“ říká Vít Hruška s tím, že velký úspěch slaví také solární lampy, svítilny, hudební reproduktory nebo solární sprchy.

{phocagallery view=category|categoryid=2359|limitstart=0|limitcount=0}