Loading color scheme

Na kolik vyjdou kontaktní čočky?

V Česku jsou nejoblíbenější variantou čočky s měsíčním intervalem výměny. Podle údajů e-shopu VašeČočky.cz jsou nejprodávanějším modelem čočky SoftLens 59 (6 čoček) za 268 Kč. Tento typ patří zároveň k nejlevnějším na trhu. Ročně tento model vyjde na 1 072 Kč.

K čočkám je třeba připočítat náklady na roztok, ve kterém je uchováváme přes noc. Na VašeČočky.cz jde nejvíce na odbyt roztok ReNuMultiPlus 360 ml za 249 Kč. Podle zkušeností zákazníků vydrží lahvička při dodržování správných zásad přibližně tři měsíce, ročně tedy za roztok zaplatí zhruba 1 000 Kč. Nicméně e-shopy často v rámci věrnostních programů roztok přidávají jako dárek nebo ho výrazně cenově zvýhodňují. Z toho vyplývá, že roční náklady na nejprodávanější čočky a roztok činí max. 2 000 Kč, spíše však 1500 Kč.

Někteří lidé upřednostňují jednodenní kontaktní čočky. Jde o zdravější a pohodlnější variantu, kdy čočky jednoduše ráno nasadíte a večer vyhodíte. Vyjdou sice dráž než ty měsíční, ale odpadají starosti s jejich ukládáním. Tím pádem ušetříte kolem 1000 Kč ročně za roztok a další příslušenství.

Nejprodávanější jednodenní čočky na VašeČočky.cz jsou 1 DayAcuvueMoist (30 čoček) za cenu 469 Kč. Za jeden pár a jeden den nošení tedy zaplatíte 31 Kč. Existují samozřejmě dražší i levnější varianty, tou nejlevnější na VašeČočky.cz je typ Focus DAILIES AllDayComfort (90 čoček). Jeden pár těchto čoček vás vyjde na 22 Kč.

„Je třeba říct, že jednodenní čočky typicky nejsou záležitost pro každodenní nošení, proto počítat cenu za roční nošení obvykle nedává smysl. Lidé je kupují pro speciální příležitosti, nejčastěji na sport, nový pár tak načnou párkrát měsíčně,“ říká optometrista VašeČočky.cz Daniel Szarvas.

Vyjdou tedy levněji čočky nebo brýle? Odpověď na tuto otázku je velmi individuální, protože cenová škála brýlí je opravdu široká a každému brýle vydrží jinak dlouho. Ale pro představu: průměrná životnost brýlí je jeden rok. Průměrná cena obrub se pohybuje okolo 600 Kč, u skel je to necelých 700 Kč. Celkově tedy roční nošení brýlí vyjde orientačně na 1 300 Kč, zatímco za měsíční čočky s roztokem zaplatíte ročně asi 1500-2000 Kč.

„Rozdíl mezi cenou brýlí a čoček není tak velký, jak si většina lidí myslí. Je pak na každém, jestli mu větší pohodlí čoček za těch pár set korun stojí nebo ne. Náklady na čočky jsou navíc často nižší, protože je lidé s brýlemi střídají,“ komentuje výsledky Daniel Szarvasz VašeČočky.cz. Při nošení čoček například oproti brýlím nehrozí obrazová zkreslení ani nepříjemné zamlžování. Kromě toho využijete celé zorné pole včetně periferního vidění a můžete si naplno vychutnat veškeré aktivity, při kterých by vám brýle mohly překážet nebo se rozbít.