Loading color scheme

Ložnice v rustikálním stylu – jak si ji zařídit?

Proč rustikální styl a masivní nábytek?
Ložnice je místem odpočinku, klidu a romantiky, proto by měla být podle toho zařízená. Základem rustikálního neboli venkovského stylu je kvalitní rustikální nábytek z masivu. Masiv je velice oblíbený, hodí se do každého stylu a místnosti. Jedná se však především o kvalitní nábytek, který je nadčasový. Dnes si navíc můžete zvolit z velké řady barevných odstínů, tudíž můžete nábytek vhodně kombinovat. Masivní nábytek nejen krásně vypadá, ale má také jedinečnou vůni, kterou z jiného materiálu rozhodně neucítíte.

Rustikální nábytek do ložnice ve venkovském stylu si můžete nechat vyrobit na míru podle vašich představ u šikovného truhláře. Počítejte však, že vás to vyjde podstatně dráž. Pokud do své ložnice nepotřebujete atypické tvary a rozměry, můžete si koupit již vyrobený masivní nábytek, který se dá pořídit za rozumné ceny. Aby však ložnice zůstala vzdušná, neměla by být nikterak nábytkem přeplněná.

Co nesmí chybět v rustikální ložnici?
Základem by měla být rustikální postel z masivního dřeva. Vhodným materiálem pro postele jsou borovice nebo dub. Masivní dřevo z borovice je cenově přijatelné a pro rustikální styl se hodí díky výrazné a propracované kresbě a sukovitosti. Dává dojem patiny a autentičnosti, což se k venkovskému stylu rozhodně hodí. Jednou z nevýhod je špatná měřitelnost, proto se nabízí většinou v barvě nejblíže přírodnímu odstínu, což nám v rustikálním stylu rozhodně nepřekáží. Kvalitnějším, tvrdším a odolnějším materiálem je ovšem buk, který se dá lehce opracovat, lakovat i mořit, a proto lze vzhled upravit podle vašich představ.

Dalším kouskem v naší ložnice mohou být rustikální šatní skříně či dřevěné rustikální komody. Je na nás, čemu dáme přednost, jestli šatní skříni, komodě nebo v případě dostatečného prostoru obojímu. Komody můžeme volit zásuvkové či skříňkové nebo opět kombinaci obou typů. Ovšem dámy mi dají jistě za pravdu, že šatní skříň s možností zavěšení šatů je pro každou ženu téměř nezbytností. Volba materiálu je stejná jako v případě postele a záleží jen na vašem vkusu a finančních možnostech.

Dojem rustikálního stylu upevní také výmalba pokoje. Barva by měla být zvolená přírodní, neutrální nebo v jemném pastelovém odstínu.Taktéž nezapomeňte na doplňky - například koberec s vysokým vlasem, vhodně zvolený obraz s rámem či sušené květiny podtrhnou rustikální styl vaší ložnice.