Loading color scheme

Vyzrajte v létě na koláče v podpaží. 5 textilních materiálů, které se hodí do horkých dní

Bavlna
Bavlna je v létě číslo jedna. Hodí se na jakoukoliv část oblečení. Do bavlny se tak můžete obléct od hlavy až patě. „Kvalita bavlny je ale různá, záleží především na délce použitých vláken, platí zde pravidlo, čím delší vlákna jsou, tím je bavlna příjemnější na dotyk a kvalitnější. Nejkvalitnější bavlny jsou Sea Island, americká Pima a egyptská bavlna. Pří výběru je pak důležité také hlídat štítky s popiskem 100% bavlna, která je bez příměsí. Kvalitní bavlna je příjemná na nošení, je měkká a zároveň poměrně odolná, snese vysokou teplotu i při žehlení, nevadí jí praní a nežmolkuje se,“ říká Adam Rožánek, zástupce značky Styx, která vyrábí spodní prádlo zejména z bavlny.

Madeira
Retro lehká plátěná látka, kterou znali už naše prababičky. Obvykle se vyrábí z bavlny se vzorem dírkované výšivky ve stejně barvě. V posledních letech se tento materiál vrací do módy a je poměrně běžně využíván především na letní oblečení, především pak na šaty, sukně, halenky, ale i na dětské, holčičí oblečení. Jeho výhodou je kromě lehkosti a vzdušnosti i nemačkavost. Dříve se tato látka používala hlavně při výrobě krojů, límců a dekorační tvorbě. Kromě letního oblečení ji pak najdeme i v bytových dekoracích od závěsů, záclonek, povlečení až po ubrusy.

Len
Len se vyrábí z rostlinných vláken, je jedním z nejdéle používaných přírodních materiálů. Příjemně chladí tělo, dobře saje i odvádí vlhkost, jeho nevýhodou je ale vysoká mačkavost. Je to však pevný a odolný materiál, který je pro své super vlastnosti oblíbený i v mnoha teplých krajinách. Velmi dobře drží tvar, chrání tělo proti UV záření, zároveň je ale dostatečně prodyšný. Jeho velkou výhodu je, že nepohlcuje ani nepřitahuje prach, nemusí se tedy tak často prát.

Chambray
Materiál, který se podobá denimu, je ale o poznání lehčí a jemnější a v horkých dnech tak příjemnější na nošení. Podobá se plátnové vazbě a typický je pro něj jemný lesk. Chambray má bílou výplň, která látce dává lehce vyšisovaný vzhled, a vlákno je tkané nejčastěji s modrým pozadím, proto jej často uvidíte hlavně v modrých tónech, právě jako džínovinu. Nejvíce se využívá v létě, především na košilích, halenkách a šatech.

Žerzej
Všeobecně je žerzejem označována lehká až středně těžká pletenina. Je to nemačkavá látka, která je měkká, příjemná na dotyk a mírně elastická. Je kombinací přírodních a syntetických vláken. Má výborné absorpční vlastnosti, často je tak používána na sportovní oblečení. Není však příliš kvalitní a rychle se zničí, žmolkuje a ztrácí tvar. Existuje několik druhů žerzeje – matný, vlněný a hedvábný. Nejméně náročný na údržbu je matný žerzej, který je zároveň i pevnější a tužší. Vlněný se používá na lehké šaty a svetříky. Hedvábný je lesklý, jemný a hřejivý, na léto se tak hodí nejméně.