Loading color scheme

TIAMI - diamantový příběh

Lab-grown diamanty jsou vyráběné dvěma způsoby - Metodou CVD (Chemical Vapor Deposition), při které vzniká chemická depozice plynné fáze vodíku a metanu a metodou HPHT (High-pressure High-temerature), která při výrobě využívá vysokou teplotu a tlak. Díky těmto metodám vznikají dokonalé diamanty bez jakéhokoliv barevného nádechu. Takovému diamantu se říká alfa a je zcela k nerozeznání od přírodního diamantu.

Image1 Společnost TIAMI založila teprve nedávno Gabriela Dědičová, která ale pracuje v oboru diamantů více než 10 let. Po narození syna ovšem přehodnotila svůj pohled na svět a začalo ji více záležet na tom, v jakém prostředí bude vyrůstat generace současných dětí. Při hledání alternativ, jak zústat u práce, která ji naplňuje, ale zároveň aby neměla negativní dopad na životní prostředí, objevila informace právě o laboratorních diamantech. Po detailnějším prostudování tohoto směru se rozhodla, že svoje podnikání změní a přejde z těžených diamantů na ty laboratorní.  „Ve špercích používáme laboratorně pěstované diamanty, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou šetrnější k naší planetě. Dárkové krabičky vyrábíme z biologicky plně odbouratelného materiálu jako je kukuřičný, bramborový škrob či cukrová třtina. Tiskneme si je sami na 3D tiskárně. Používáme certifikáty pravosti, které jsou vyráběné z recyklovaného plastu a také přepravní obaly jsou vyrobené z plně recyklovatelného materiálu," vysvětluje jednatelka společnosti Gabriela Dědičová.

Společnost TIAMI spolupracje s českými uměleckými designéry šperků a v její nabíce jsou náušnice, přívěsky, náramky, ale samozřejmě také zásnubní a snubní prsteny. Pokud vám doteď morální důvody nedovolily vlastnit krásný diamant, nyní máte příležitost si nějaký krásný šperk pořídit a radovat se z něj, aniž byste se trápili otázkami jeho původu.