Loading color scheme

Buďte na svahu vidět!

I když si všichni přejeme mít na lyžování „ažuro“ a parádní prašan, ne vždy se to podaří. Počasí se na horách mění velmi rychle a pořádná sněhová vánice může pěkně překvapit. Dát potom při sjezdu pozor na všechny okolo, bývá hodně složité. V takovou chvíli oceníte výrazné barvy – žlutou bundu, křiklavě zelené kalhoty nebo svítivě oranžovou helmu.

„A pokud vám barvy vážně nic neříkají a na elegantní kombinaci černé a bílé nedáte dopustit, je dobré mít na sobě aspoň nějaký výrazný prvek – helmu, rukavice, reflexní pásky nebo světlo na helmě,“ doporučuje Vít Hruška z e-shopu 4camping.cz, který je zaměřený na sportovní a turistické vybavení do přírody.

Nepromokavost a prodyšnost
Při vybírání svrchních vrstev není samozřejmě výrazná barva tím jediným, co by nás mělo zajímat. Pokud si chceme pořídit opravdu kvalitní oblečení na lyžování či skialp, bude nejdůležitějším hlediskem nepromokavost. Ta se určuje podle vodního sloupce, který ukazuje, kolika milimetrům vody svrchní vrstva odolá, než začne prosakovat.

„Pro rekreační lyžaře většinou stačí vodní sloupec do 3-5 000 mm, pro náročnější spíše 10 000 mm a více. Důležitá je samozřejmě i vysoká prodyšnost materiálu, kterou zajišťují nejrůznější membrány,“ říká Vít Hruška s tím, že hodnota prodyšnosti se udává v gramech na metr čtvereční za 24 hodin. Rekreačním lyžařům prý většinou stačí prodyšnost okolo 7 000 g/m²/24 hod, aktivnějším pak přibližně 10 000 g/ m²/24 hod.

Jak funguje Recco
„Důležitý je také tepelný komfort, který pomůžou zajistit i podlepené švy, voděodolné zipy, elastické sněžné pásy a vnitřní rukávy. Navíc je velkou výhodou, pokud v sobě má bunda nebo kalhoty tzv. Recco systém, který slouží jako odražeč pro lavinové vyhledávače. V případě, kdy dojde k zavalení člověka lavinou, záchranáři vysílají ze speciálních přístrojů radarové signály, které jsou odráženy reflektorem Recco integrovaným v oblečení lyžaře. Lokalizovat místo, kde se pod sněhem nachází, je pak snazší a hlavně rychlejší,“ vysvětluje Vít Hruška z 4camping.cz.

3 tipy na moderní výbavu na lyže
Dámské zimní kalhoty Europa W Kilpi z dvouvrstvého stretchového voděodpudivého materiálu Siberium 20000 2L Strech vás ochrání před nepřízní počasí, a přitom poskytnou maximální volnost pohybu. Samozřejmostí jsou podlepené švy a voděodolné zipy. Na kalhotách se také nachází lavinový odražeč Recco. Oceníte i větrání na bocích, zesílenou ochranu nohavic, možnost rozepínaní, reflexní prvky a spoustu dalších vymožeností.

Dámská zimní bunda Halton II Regatta má izolaci ze srsti lamy alpaky. Vlna z alpak je pevnější a teplejší než ovčí vlna. Není mastná a dýchá. Je extrémně trvanlivá, ale přesto lehká a jemná. Bunda je vyrobena z lehkého, prodyšného materiálu s vodoodpudivou povrchovou úpravou DWR. Můžete si vybrat ze dvou výrazných barev – červené a tyrkysové. 

Péřová sukně Short Down Skhoop zahřeje prochladlé nohy i za těch nejnáročnějších povětrnostních podmínek. Sukně je zateplená a celorozepínací, takže se snadno obléká a dopřeje vám volnost pohybu. Můžete si ji obléci přes lyžařské kalhoty, džíny nebo legíny. Hlavní zip a kratší zip na druhém boku slouží jako variabilní rozparky. Sukně má dvě kapsy na zip, poutka na pásek a praktické stažení zadní části pasu do gumy.