Loading color scheme

Plavková sezóna je tu! Jaký střih bude sedět nejlépe vaší postavě?

Od koupacích plášťů po bikiny
Plavky dnes nalezneme v šatníku každé ženy, ale vězte že s jejich předchůdci mají už pramálo společného. První verze koupacího oděvu dnešního typu pochází až z konce 18. století. Předtím se ženy koupaly v pláštích, které měly dlouhé rukávy a sahaly až po kotníky, jejich nepohodlnosti navíc přidala i vlna, ze které byly pláště pleteny. Po namočení materiálu musely ženy nosit ještě „pěkných“ pár kilo navíc. Dalším milníkem na cestě za dnešní podobou plavek byla pro dámy zásadní stuha v pase, ta už totiž dávala vyniknout dámským křivkám. Posun nastal ve 20. letech 20. století, lví podíl na tom sehrály letní olympijské hry v Aténách, kde bylo plavání oficiálně uznáno jako sportovní disciplína. Plavky sice dále zůstávaly vlněné, ale alespoň se zkrátily. Délku ovšem upravoval zákon a ta nesměla být kratší než 15 cm nad kolena.

Praktičtější materiály se začaly objevovat až ve 30. letech, což vedlo obepnutým střihům zvýrazňujícím ženské proporce. Nezbytností začaly být na pláži sluneční brýle, koupací čepice nebo perlový náhrdelník. V roce 1946 představil Francouz Louis Réard absolutní módní revoluci – dvoudílné plavky. Název Bikiny si návrhář půjčil od stejnojmenného ostrova. Téměř deset let bikinám trvá cesta do šatníků běžných dam. Vděčíme za to ale také populizátorkám dvoudílných plavek Marylin Monroe a Brigitte Bardot. Devadesátá léta patřila ikonické Pamele Anderson, ve vykrojených jednodílných červených plavkách fascinovala muže coby plavčice v seriálu Pobřežní hlídka. Dnes je nabídka téměř neomezená, výrobci se předhánějí ve vzorech, barvách, materiálech, a především nejrůznějších střizích. Inspirovat se můžete například ve Fashion Arena Prague Outlet.

Vyberte ty správné!
Nejdůležitějším kritériem při výběru je dobře padnoucí střih. Obzvlášť, pokud se v nich neplánujete pouze opalovat, ale i „řádit“ ve vodě, sáhněte po nějakých pevnějších. Postavě typu „jablko“ svědčí hodně vykrojené jednodílné plavky, které tělo opticky protáhnou a zúží, nebo dvoudílné tankiny, které efektně zakryjí problémovou partii.

K postavě „trojúhelník“ se zase hodí typ plavek, který odvede pozornost od širokých boků, tzn. jednobarevný spodní díl a výrazný ten horní. Žena s postavou „obráceného trojúhelníku“ musí postupovat logicky opačně a volit pestrobarevnější nebo různě vrstvený a řasený spodek.

Nakonec atletická postava, která svými proporcemi pasu a boků stírá klasické ženské křivky, vynikne ve vykrojených bikinách, bokových kalhotkách se zavazováním nebo jednodílných plavkách, které však šikovně pracují s pasem. Dobrými pomocníky se pro některé ženy stávají také doplňky typu tunika, šaty, sukně, parea apod. Existují různě vzorované a barevné a dokáží nejen zakrýt problémové části, ale skvěle doladit celkový plážový outfit.

Pro pány jsou nestárnoucí klasikou tzv. „bermudy“. U kterých se moc neexperimentuje se střihem, ale s materiálem, barvami a potiskem ano. Jsou to asi nejuniverzálnější plavky, ve kterých se navíc muži cítí velice pohodlně. Pokud váš partner nevyžaduje opálení až po třísla, vystačí si na dovolené pouze s jedním typem, a to bez ohledu na to, jestli se budete opalovat v hotelovém resortu nebo skotačit ve vlnách s dětmi.