Loading color scheme

Vitamin E může zpomalit funkční pokles u pacientů se středně těžkou formou Alzheimerovy choroby

„Na rozdíl od závěrů vyvozených z metaanalýzy vitaminu E z roku 2005, které svědčily o tom, že vitamin E užívaný ve vysokých dávkách (alespoň 400 MJ denně) může zvyšovat riziko celkové mortality, jsme my žádné významné zvýšení úmrtnosti ve spojitosti s vitaminem E nezjistili," uvedli autoři studie. „Ve skupině užívající alfa-tokoferol byla roční úmrtnost 7,3 procenta, zatímco ve skupině užívající placebo 9,4 procenta."

Duffy MacKay, N.D., viceprezident pro vědecké a regulační záležitosti americké Rady pro zodpovědnou výživu (Council for Responsible Nutrition), zjištění studie uvítal a říká: „Tato studie má význam, jelikož předkládá přesvědčivá data o bezpečnosti vitaminu E ve vysokých dávkách a popírá opodstatněnost dřívějších otázek, které byly ohledně bezpečnosti této nepostradatelné živiny vznášeny. Tato nová studie prokazuje, že když vědci vitaminy a nový výzkum v této oblasti odmítají, je to pravý opak toho, o co ve vědě především běží."

Kromě toho, že studie potvrdila bezpečnost vitaminu E, také zjistila, že dávka 2 000 MJ vitaminu E denně měla u pacientů s Alzheimerovou chorobou ve srovnání s placebem za následek pomalejší funkční pokles. Tyto výsledky poukazují na to, jak výraznou roli hraje začlenění správné výživy do péče o nemocné, a dodávají naději pacientům s Alzheimerovou chorobou i jejich pečovatelům.

Výrobci by ale neměli zapomínat, že doplňky stravy nelze uvádět na trh nebo prodávat spotřebitelům jako lék na nemoc, a těm, kdo Alzheimerovou chorobou trpí, doporučujeme, aby se ve věci vhodného léčebného plánu spolehli na radu lékaře, kterému důvěřují. Brát na základě vlastního rozhodnutí dávky v takové výši, jakou se zabývala tato studie, není doporučeno.

Informace o studii
Vědci pod vedením Maurice Dyskena, M.D., z minneapoliského systému zdravotní péče pro vojenské veterány (Minneapolis VA Health Care System) získali k účasti ve své randomizované klinické studii 613 pacientů s mírnou až středně těžkou formou Alzheimerovy choroby. Účastníci byli náhodně přiděleni do jedné ze čtyř skupin. První skupině bylo denně podáváno 2 000 MJ vitaminu E, druhé skupině 20 mg memantinu (lék proti Alzheimerově chorobě), třetí skupině byla podávána kombinace vitaminu E a memantinu a poslední skupina dostávala placebo.

Data od 561 účastníků, kteří studii dokončili, ukázala, že v průběhu téměř 2,5 roku se ve skupině užívající vitamin E projevilo zpomalení funkčního poklesu, které bylo ekvivalentní klinicky významnému zpomalení progrese o 6,2 měsíce v porovnání se skupinou užívající placebo. U skupiny užívající pouze memantin a skupiny užívající kombinaci vitaminu E a memantinu nebylo pozorováno žádné přínosné působení. Studie rovněž podporovala platnost tvrzení, že užívání vitaminu E v dávce 2 000 MJ denně je bezpečné.

Výrazný nárůst závažných nežádoucích příhod „infekce nebo infestace" byl naproti tomu pozorován u skupiny užívající memantin (31 příhod u 23 účastníků) a skupiny užívající kombinaci (44 příhod u 31 účastníků) v porovnání se skupinou užívající placebo.

„V této studii skupina užívající placebo zaostávala přibližně o 3 jednotky [na škále hodnocení každodenních činností ADCS-ADL (Alzheimer's Disease Cooperative Study – Activities of Daily Living Inventory)] za skupinou užívající alfa-tokoferol," uvedli vědci.

„Tak značný pokles mohl znamenat buď například naprostou ztrátu schopnosti se samostatně obléct nebo vykoupat, nebo ztrátu samostatnosti v jakýchkoli 3 jiných činnostech každodenního života. Jelikož je vitamin E poměrně levný, je pravděpodobné, že tyto přínosné účinky jsou efektivní vzhledem k vynaloženým nákladům, neboť alfa-tokoferol zlepšuje funkční výsledky pacientů a snižuje zátěž pečovatele."

Léčba versus prevence
Denis Evans, M.D., Martha Clare Morrisová, Sc.D., a Kumar Bharat Rajan, Ph.D., z Lékařského střediska Rushovy univerzity (Rush University Medical Center) v Chicagu v doprovodném redakčním komentáři Časopisu Americké lékařské asociace napsali: „V řadě rysů studie Dyskena a kol. se odráží to nejlepší ze studií léčby Alzheimerovy choroby, zejména pokud jde o velikost studie, délku jejího trvání a oddělení od komerční motivace. Nicméně stejně jako u téměř všech předchozích studií Alzheimerovy choroby byl viditelný léčebný účinek skrovný a týkal se více symptomů a následků Alzheimerovy choroby než obratu v průběhu onemocnění. Důležitost léčby pacientů s Alzheimerovou chorobou je zřejmá, ale dosáhnout u tohoto hrozivého onemocnění, jímž trpí miliony lidí ze všech vyspělých zemí, optimální rovnováhy mezi léčbou a úsilím v oblasti prevence je náročné.

Vzhledem k obtížím spojeným se snahou nemoci s velmi vysokou prevalencí spíš léčit než jim přecházet a vzhledem k nedostatkům, které snahy o léčbu pacientů s Alzheimerovou chorobou dosud měly, se přechod ke kladení většího důrazu na prevenci zdá opodstatněný."