Loading color scheme

Hodinky jako symbol sofistikovanosti

Z kapsy na zápěstí

Proč bychom měli stále nosit tradiční hodinky? Začněme tím, že hodinky hrály důležitou roli při utváření reality a měření času. Dokonce můžeme říci, že vynález hodinek vedl k významným změnám ve vývoji světa, který vstoupil do procesu globalizace. Historické prameny ukazují, že na počátku 20. století byly náramkové hodinky vyhrazeny pouze pro ženy. V té době se s nimi zacházelo jako s prvkem oděvu nebo s dočasnou módou, na kterou se časem zapomene. Naštěstí se tak nestalo. S vypuknutím první světové války se ukázalo, že hodinky jsou nezbytnou výbavou pro vojáky a verze na zápěstí je nejpraktičtější.

Po dlouhou dobu, přesněji do poloviny 20. století, byly hodinky poháněny mechanickým pohonem. Teprve Seiko v roce 1959 začala první práce na křemenném strojku. Tímto způsobem byl vytvořen prototyp křemenných hodinek, které byly použity k měření času na Letních olympijských hrách 1964 v Tokiu. Netrvalo dlouho a zbytek společnosti se přesvědčil o výhodách nošení náramkových hodinek. V krátké době se k vojákům přidali letci a dělostřelci, po nichž následovali další lidé, hledající pohodlí a funkčnost. Zejména ženy je začaly brát jako stylový módní doplněk.


Způsob, jak vyjádřit svůj styl

V minulosti byly hodinky určeny pouze zástupcům vyšší společenské třídy. Postupem času se tento vztah změnil a hodinky se staly dostupnými pro všechny, aniž by musely nutně vyjadřovat sociální status nositele. Dnes mohou ženy i muži pomocí šperků zdůraznit svůj vlastní osobitý styl. I přes roky měnící se módy v průběhu času už dlouhou dobu sledujeme různé typy hodinek na zápěstí modelů, které spolu s trendy mění jejich velikosti, tvary a barvy.

Výběr hodinek by měl korespondovat s naším životním stylem a stylem oblékání. Dámy, kterým není business dress code lhostejný, si určitě vyberou dámské hodinky s klasickým tvarem a jemnými, vkusnými dekoracemi, jako jsou dámské hodinky Citizen. Na druhou stranu, ti, kteří se rádi předvádějí v módě a svým oblečením zdůrazňují svou kreativní a uměleckou duši, často sáhnou po novinkách značky Festina. Ti, kteří chtějí zdůraznit svou vášeň pro sport, si vyberou G-Shock od společnosti Casio a neformální stylizace bude kombinována s hodinkami Bocca Titanium.

Hodinky nám dodávají profesionalitu a sebevědomí

Hodinky jsou nezbytnou součástí pracovního obleku. Náš outfit by měl být naprosto dokonalý, pokud vedeme důležité obchodní jednání. První dojem, který na své obchodní partnery učiníme, je klíčový. Pokud se rozhodneme pro oblek, měli bychom si vzít elegantní hodinky s koženým řemínkem. Ženy si mohou dovolit hodinky zapnuté s malými náramky. V tomto případě jsou elegantním akcentem završující náš outfit. Lidem, kteří nosí na ruce hodinky, jsou přisuzovány vlastnosti spojené s dobrou organizací, pílí a péčí o svůj vlastní čas. Hodinky jsou také velmi příjemným dárkem ke zvláštním příležitostem. Darujete-li hodinky například v den svatby či křtu, budou navždy spojeny s tímto zvláštním dnem a možná s osobou, která je daruje. To z nich činí symbolický dárek a milou vzpomínku.