Loading color scheme

Genetické vyšetření zaručí optimální dávkování léků

{phocagallery view=category|categoryid=269|imageid=868|float=right}Jasnou a přesnou odpověď nabízí tzv. individualizace farmakoterapie. Tento moderní medicínský směr je založený na znalosti individuálních genetických faktorů a aktuálních koncentracích léčiva v krvi pacienta. Ty jsou lékařem vyhodnoceny spolu s posouzením klinické účinnosti navržené léčby. „V Programu H plus jsme ve spolupráci se společností Pharmakl s.r.o. zavedli klinicko-farmakologické zhodnocení léčby zvoleným farmakem. Na základě genetického vyšetření lze touto metodou zjistit, jakou má pacient individuální citlivost k určitému léku a také jak rychle dokáže medikament metabolizovat a z organismu odstraňovat. Při znalostech dávkování léku a zjištěných koncentrací léku v krvi lze odvodit optimální účinnou dávku, která je efektivní k léčbě daného onemocnění. Toto vyšetření je rovněž vhodné v případech, kdy pacient užívá více léků, které mezi sebou v organismu vzájemně reagují," vysvětluje Doc. MUDr. Jan Kábrt, CSc.

Vyšetření není pro pacienta nijak komplikované. Stačí odběr krve, jako při běžných kontrolách u lékaře. Samozřejmě také musí vědět, kdy daný lék naposledy užíval a jaké je jeho předepsané dávkování.

„Genetické vyšetření jsme zatím provedli u našich pacientů užívajících lék potlačující srážení krve (warfarin). V budoucnu bychom rádi nabídku rozšířili o další léky, především medikamenty k léčbě diabetes mellitus II. typu nebo léky podávané při vysokých koncentracích tuků v krvi. Jsme přesvědčeni, že tato vyšetření poskytují nové a důležité informace, zaručující maximálně efektivní léčbu nemocí, se snížením rizika předávkování a vyplývajících komplikací," dodává Doc. MUDr. Jan Kábrt, CSc.