Loading color scheme

Gabriela Koukalová svojí zpovědí pomáhá jednotlivcům s podobnými problémy a finančně podporuje organizace Anabell a Nevypusť duši

Už před vydáním knihy Gabriela zmínila, že by si přála, aby motivovala ostatní lidi, kteří se potýkají s podobnou nepřízní osudu, hledají inspiraci a hlavně cestu ven z klece, kterou poruchy příjmu potravy představují. „Sama na sobě jsem postupem času poznala, že zdravotní problémy i psychické stavy, se kterými jsem se potýkala, můžou mít velmi vážné následky, když se nezačnou řešit včas. Proto jsem napsala knihu s ambicí upozornit na nepříliš populární zdravotní problémy, které řeší spousta dívek a žen, a dodat jim odvahu to začít řešit," říká Gabriela Koukalová.

O tom, že tuto misi splnila a hodila záchranné lano mnoha nemocným dívkám, ženám, ale i mužům, svědčí stovky děkovných dopisů a e-mailů, které Gábina od vydání knihy obdržela. „Až v tuto chvíli jsem si díky vaší knížce dokázala všechno srovnat dohromady a racionálně si vysvětlit, co je doopravdy za mými aktuálními špatnými psychickými stavy. Dala jste mi impuls k tomu to změnit,“ napsala například čtenářka z Olomouce.

Jiná slečna, dlouhodobě trpící poruchami příjmu potravy, v osobní korespondenci uvedla: „Chci vyjádřit svůj obdiv, že jste se nebála veřejně přiznat k poruchám příjmu potravy, nehledě na to, že jste veřejně známá osobnost. Tím, že jste veřejně řekla, že trpíte bulimií, jste povzbudila slečny, které se potýkají s poruchami příjmu potravy, protože  nemají pocit, že jsou v tom samy.“

Podporu a poděkování ale Gabriele vyjadřují také odborníci: „Je mi velmi líto, jak se některá část veřejnosti staví k problémům, které (v knize) popisujete a je to pro mě jen další ukázkou toho, jak současná společnost stále nerozumí problematice poruch příjmu potravy. Nerozumím vůbec vrcholovému sportování, ale rozumím poruchám příjmu potravy, a to nejen jako odborník, ale také jako člověk s osobním prožitkem; a vím, že vše, o čem jsem zatím měla možnost slyšet či si krátce o Vás či od Vás i přečíst, je opravdu možné,“ napsala Gabriele ředitelka Centra Anabell Jana Sladká.

Právě Centru Anabell poputovala jedna z prvních finančních podpor z fondu Gábi, a to konkrétně na projekt Nutriční poradenství, které nabízí v jednotlivých Kontaktních centrech Anabell poradenství lidem s poruchami příjmu potravy podle jejich individuálních potřeb, a to registrovanými nutričními terapeutkami a absolventkami vysokoškolského studia daného oboru.

Vedle Centra Anabell podpořila Gabriela Koukalová přes své konto také nový projekt v rámci kampaně Nevypusť duši. Připravovaná série padesáti workshopů pro studenty středních škol po celé republice umožní další osvětu a prevenci duševních chorob skupinám osob, které jsou k psychickým nemocem nejnáchylnější.