Loading color scheme

Nakupujete oblečení přes internet? Dodržujte těchto 5 pravidel

Pravidlo č. 1: Důvěřuj, ale prověřuj

Stejně jako u ostatních nákupů, i u oblečení platí nakupovat pouze u prověřených obchodníků. Vyhnete se tak nepříjemným zkušenostem, jako je nekvalitní provedení, neodpovídající materiál, neúměrná cena ke kvalitě či špatná nebo dokonce nulová komunikace s provozovatelem obchodu. U prověřených internetových obchodů máte jistotu kvality, možnosti vrácení zboží nebo jeho výměny za jinou velikost.

Pravidlo č. 2: Nespoléhejte se na „svou“ velikost

Sami máte možná zkušenost s tím, že ani v obchodě vám vždy nepasuje ta „vaše“ velikost. Proto je potřeba být u nakupování oblečení přes internet obzvláště opatrní a porovnat důkladně svoje míry s velikostními tabulkami. Pokud na stránkách obchodníka velikostní tabulky nenajdete, zvolte raději možnost nákupu na jiném e-shopu.

Pravidlo č. 3: Nevěřte každé reklamě

Cílem každého obchodníka je prodat. A mnohdy k tomu volí způsoby, které nejsou zcela transparentní, často dokonce ani pravdivé. Slevy až 90 procent jsou jistě lákavé, ale nakonec možná zjistíte, že v jiném e-shopu najdete totožné zboží za stejnou, nebo ještě nižší cenu, než je na stránkách obchodníka v akci. Takže než nakoupíte v extrémně výhodné nabídce, prověřte si, zda je opravdu tak výhodná.

Pokud chcete mít jistotu, že opravdu ušetříte, můžete k tomu využít nejrůznější slevové kódy. Ty vám poskytne buď samotný obchodník, pokud už jste u něj například v minulosti nakoupili, nebo si je můžete sami vyhledat. Dnes totiž existují různé portály, na kterých se tyto slevy shromažďují a vy tak na jednom místě najdete nabídky nejrůznějších obchodníků. Pustíte-li se do hledání, zjistíte, že přední příčky zaujímá například slevový kód na Zoot, kde si můžete vybírat z bohaté nabídky kvalitního zboží. Kromě Zootu najdete celou řadu dalších e-shopů s oblečením, a to nejen značkových obchodů a butiků, kde můžete ušetřit značnou sumu peněz. Slevy se pohybují v řádech procent, například slevový kupón na Bibloo vám přinese úsporu až desetiny ceny.

Pravidlo č. 4: Pozor na platby

Objednáváte-li oblečení od prodejce, o kterém jste nikdy neslyšeli a ani jste na něj nenašli na internetu zrovna moc referencí, nedoporučujeme vám provádět platbu předem. Raději si pár korun připlaťte a nechte si zaslat zboží na dobírku. Provádíte-li platbu kartou, je vhodné využívat k tomu svůj vlastní počítač. Na veřejných místech, jako jsou čajovny, kavárny či knihovny totiž může být nainstalovaný software, který zaznamenává zadané důvěrné informace.

Pravidlo č. 5: Uschovejte doklad

Stejně jako u každého jiného nákupu, tak i u oblečení platí uschovat si doklad o koupi pro případnou reklamaci. Pokud vám po dodání zboží váš vybraný kousek nesedí, máte právo jej vyměnit za jinou velikost. Ze zákona pak máte 14 denní lhůtu na vrácení zboží zakoupeného online, a to bez udání důvodu. Až tedy nastane ta chvíle, kdy si vyhlídnete na internetu oblečení, které prostě „musíte mít“, nezapomeňte mít v paměti výše uvedená pravidla. Vyhnete se tak celé řadě nepříjemností.