Loading color scheme

Tipy a triky jak správně vybrat dětské boty

Tip 1. Dvakrát měř, jednou řež
Chcete-li si ušetřit nekonečné obouvání a zouvání botiček vašeho potomka, pak vždy ještě před tím, než začnete vybírat, změřte jeho nožku. Ve většině obchodů najdete měřící desky, které vám alespoň rámcově napoví, o kolik čísel vyrostlo dítko tentokrát. „Děti rostou jako z vody, proto jim přeměřte nohu pokaždé, když jdete nakupovat boty. Rozdíly ve velikostech se u předškolních dětí objevují už po jednom nebo dvou měsících," doporučuje ze zkušenosti Veronika Sajdoková z CCC. Vyhnete se tak také nejen dětskému pláči a větám typu „au, mami to bolí", ale navíc vás nebude moci vaše parádivá slečna tak snadno přesvědčit o tom, že ty krásné s kamínky jí jsou jako ulité a ty praktické tenisky jsou jí „strašně velké", i když tomu tak vůbec není a jen touží po těch prvních.

Tip 2. Ani velké, ani malé
„Rodiče často kupují svým potomkům boty větší, aby do nich takzvaně dorostly. Je to sice počínání logické, vzhledem k tomu, jak rychle rostou, rozhodně ho ale nedoporučujeme," uvádí další tip Veronika Sajdoková z CCC. Dětská noha je ve fázi růstu a stejně tak se ještě formuje chůze a velké boty by mohly narušit správný vývoj obojího. V botách i o několik čísel větších noha „cestuje" a děti by si tak mohly přivodit hodně nepříjemné puchýře a odřeniny. Navíc v příliš velkých botách děti budou tím spíše zakopávat a mohly by si vyvinout i špatnou chůzi, například typické „šoupání nohama", kvůli tomu, že mají botu příliš volnou a dlouhou.

Pravidlem je, že byste dětskou botu měli kupovat v průměru o číslo větší, než je velikost dětské nohy. Tato rezerva zaručí, že botka pár měsíců vydrží, a zároveň v ní noha není utlačená a může zaujmout zcela přirozenou pozici. Při koupi větších bot ale dbejte na to, aby se v nich dítě v obchodě pár minut procházelo, a kontrolujte přitom, zda se mu nevyzouvá pata. Pokud ano, zkuste najít boty užší nebo o kousek menší.

Tip 3. Zapomeňte na podpatky a pantoflíčky
Dětské boty na podpatcích mohou sice vypadat rozkošně, ale rozhodně dětské noze nesvědčí. Nejenom, že je náročné v nich chodit a dítě si může zažít špatnou chůzi, ale jsou i velmi nebezpečné pro samotný vývoj nohy a klenby, na které celé tělo stojí. Chůzí na podpatcích a v pantoflích se totiž posilují zcela jiné svaly než při běžné chůzi a mnohem více tak dítěti hrozí, že bude šmajdat nebo mít ploché nohy.
„To ale neznamená, že by děti neměly nosit sandály a otevřené boty. Naopak, otevřené a polootevřené boty z prodyšných materiálů jsou ideální pro jarní a letní sezónu. Noha může volně dýchat a tolik se nepotí," doporučuje Veronika Sajdoková z CCC. Ideální jsou pro děti páskové baleríny nebo sandály s pásky přes nárt i patu.

Tip č. 4 Nechte dítě vybrat
Děti zpravidla nákup bot příliš nemilují a často se vzpouzejí proti botám, které jim maminka vybrala. Zkuste jim tedy dát na výběr. Jakmile najdete typ boty, která dítěti sedí, dejte mu možnost vybrat si barvu bot, vzor tkaniček, nebo třeba i jen barvu krabice. Zapomeňte na to, že si vybralo třeba neladící barvu, toho si nikdo na ulici nevšimne a vaše dítko bude mít z nákupu mnohem větší radost.

{phocagallery view=category|categoryid=1416|limitstart=0|limitcount=0}