Loading color scheme

Jak si správně vybrat obuv

Zkoušejte boty ve stoje

Boty si v prvé řadě pořádně vyzkoušejte, nikoli v sedě, ale ve stoje. V opačném případě skončí vaše testování s nepřesnými výsledky. Váha chodila i jeho rozměr se musí v obuvi projevit naplno. I když na nákup máte málo času, vždy si vyzkoušejte obě boty, protože mnoho lidí má rozdílná chodidla.

„Zahýbej tím palcem," věta, kterou v dětství slyšelo během nákupu bot mnoho z nás a měli byste se jí dobře řídit. Vyberte si obuv, která je o půl centimetru větší než je vaše velikost – právě tak, abyste mohli pohodlně zahýbat palcem. Zabráníte tím možné nepříjemné deformaci prstů. Boty si kupujte v odpoledních hodinách, kdy jsou nohy po celém dni trošku oteklejší. Boty pak budou lépe sedět. „Dbejte také na to, aby pata doléhala přesně na konec boty a nohy se nevyzouvaly. V obchodě se v nich několikrát dlouze projděte, ať máte jistotu, že opravdu sedí. Při zkoušení mějte na sobě ponožky nebo punčocháče podobné těm, které pak v botách chcete nosit," říká Veronika Sajdoková ze společnosti CCC.

Komfort si také zajistíte vhodnými vložkami do bot, které pomáhají redukovat pocení, ale působí i preventivně při potížích s plochými nohami. „Na trhu je velká nabídka vložek od antibakteriálních, gelových až po speciální vložky do dámských lodiček. V létě jsou praktické i gelové polštářky do žabek. Noha v nich neklouže a zabraňuje se oděrkám z meziprstového pásku," říká Veronika Sajdoková z CCC.

Kvalitní obuv pro děti je základ

Velkou péči byste měli věnovat nákupu dětské obuvi. Nohy dětí jsou velmi citlivé a lehce poškoditelné v důsledku nošení nesprávných bot. Rozhodně na děti při nákupu nedejte, když vám řeknou, že boty dobře sedí, a zkontrolujte si to osobně, protože dětské nohy mají sníženou citlivost vůči bolesti. „Jejich obuv by měla být o 15 mm větší než je noha. Důležité je kupovat boty s dostatečně širokou špičkou. Úzké boty mohou nohy deformovat," říká Monika Janotová z módní značky GATE.

Dětské nohy mají také tendence se hodně potit. Vybavte jejich boty kvalitní antibakteriální vložkou. Pro děti jsou ideální boty z prodyšných přírodních materiálů, textilu nebo z usně. Potřebují měkké boty, které se dobře přizpůsobí anatomii nohy, aby nedošlo k pozdější deformaci. Dětská bota také vyžaduje dostatečně vysoký opatek, aby nohu dobře fixoval. U výběru dětských bot se nikdy neřiďte heslem „To se časem rozšlápne". Vaše ratolesti by také neměly po sobě dědit obuv. Bota je vždy vytvarovaná podle svého prvního majitele a dalším "nositelům" může poškodit přirozený tvar chodidla.