Loading color scheme

Polovina lidí má sex po prvním rande. Pro třetinu z nich je to začátek seriózního vztahu

Nejnovějšího průzkumu britské seznamky IllicitEncounters.com se zúčastnily dva tisíce lidí. Výsledky ukázaly, že vášnivou noc hned po prvním rande zažívá více než polovina lidí, konkrétně 58 procent mužů a 56 procent žen. U 36 procent mužů a 34 procent žen dokonce tato zkušenost vede k vážnému, dlouhodobému vztahu. Tato čísla napovídají, že sex hned po prvním rande je rozšířená záležitost a vztahu většinou nikterak neublíží, naopak mu může pomoci se rychleji rozvinout. „Dnešní společnost je k otázkám sexu otevřená a tolerantní, a to i v případě, jedná-li se o sex po velmi krátké známosti. Sex do vztahu patří, a proto většinou není důvod jej zbytečně odkládat, pokud vám partner padne do oka. Samozřejmě je ale na místě dodržovat zásady bezpečného sexu, protože jde o nového partnera, jehož zdravotní stav patrně ještě dobře neznáte,“ radí Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který testuje a prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Ženy si sex po prvním rande vyčítají častěji než muži
I přes současný tolerantní náhled na sex ovšem řada lidí se sexem hned během první schůzky váhá. Ve zmíněném průzkumu 64 procent žen a 62 procent mužů prozradilo, že i když chuť na sex se svým protějškem během prvního rande měli, nakonec k němu nedošlo, protože se domnívali, že je na intimitu ještě příliš brzy. Zhruba šestina (17 procent) žen a 11 procent mužů poté vypovědělo, že kdyby jim hned při první schůzce potenciální partner či partnerka nabídli sex, smýšleli by o nich hůře. Ženy jsou tudíž v této otázce ostražitější, navíc dle dalších výsledků průzkumu mnohem častěji než muži podobné zkušenosti litují, a to ve 40 procentech případů. To mužů si unáhlený sex vyčítá zhruba čtvrtina (27 procent).

Nervózní je drtivá většina lidí. Ženy mají starost o svůj vzhled, muži o svůj výkon
„Důležité je vždy vědět, co chcete. Pokud k sexu po první schůzce svolíte jen z obav, že o nadějně nastartovaný vztah přijdete, jsou výčitky pravděpodobnější než v případě, že vás partner či partnerka skutečně přitahuje a máte na milování chuť,“ doporučuje Adam Durčák. Sex s novým partnerem je rovněž pro mnoho lidí spojen s nervozitou, konkrétně pro 82 procent žen a 73 procent mužů. Ženy si nejvíce dělají starosti o to, jak vypadají (84 procent), jaký milostný výkon podají (69 procent) a jak obstojí ve srovnání s dřívějšími sexuálními partnerkami (61 procent). Pro muže je naopak největší starostí výkon při sexu (82 procent), dále srovnání s dřívějšími sexuálními partnery (57 procent) a vzhled je pro ně až na třetí příčce (54 procent).