Loading color scheme

V soupravě šperků by měl být přívěsek dominantní

Na všední dny si většinou vystačíme s malým přívěskem na řetízku, ale večerní šaty s dekoltem, ty už si žádají nápadnější šperk. Jakými pravidly bychom se měli řídit, když si vybíráme přívěsek? Rozhoduje postava, věk, barva vlasů, temperament…?

„Při výběru přívěsku především hraje roli, zda se jedná o solitérní kousek, nebo šperk, který se bude ladit do soupravy s náušnicemi a prstenem. Zároveň je důležité zvážit, k jaké příležitosti se bude nosit. Zdali jde o denní nošení, nebo slavnostnější příležitosti. Co se týče věku, postavy či barvy vlasů ale žádná striktní pravidla neplatí, vždy záleží především na osobním vkusu,“ říká Ester Engelová ze šperkařské dílny Esterstyl, která stojí za všemi návrhy zdejších šperků s přírodními kameny, jež tvoří už téměř 30 let společně s manželem, zlatníkem Markem Odstrčilem.

Od skleněného srdíčka k vzácné perle
Na rozdíl od minulých let, kdy se nosily tenké řetízky se srdíčky z různých materiálů a velmi zdobné přívěsky se syntetickými kameny, jsou nyní trendem šperky v zajímavém designu, nebo s působivými kameny, které se hodí pro denní nošení i na menší společenské akce.

„Největší zájem je v současnosti o přívěsky z bílého zlata s diamanty nebo jinými přírodními kameny. Často také vyrábíme přívěsky s perlami. Mezi nejvzácnější patří bílé mořské Akoya pocházející z Japonska a stříbrné a černé tahitské. Na přívěscích jsou ovšem velmi žádané i pastelové odstíny – především růžové, oranžové nebo purpurové – které ženám velmi sluší, protože úžasně zjemní rysy obličeje,“ upozorňuje Ester Engelová.
Perly se do přívěsků zasazují v původních tvarech, mohou se ale i brousit. „Technologie broušení pochází z Japonska a je známá asi deset let. Pro tento účel se hodí pouze perly se silnou vrstvou perleti, které se pomocí brusných kotoučků ručně brousí do plošek (facet), stejně jako drahé kameny. Dokonce se pak do nich dají vyrývat různé ornamenty či motivy, což je právě v případě přívěsků velmi efektní,“ vysvětluje Marek Odstrčil.

Kombinujte, ale s citem
V dílně Esterstyl se specializují hlavně na výrobu šperků z platiny v jednoduchém designu. Platinu nejčastěji kombinují s diamanty – její dokonale bělostná barva ještě zdůrazní třpyt drahokamů. Ovšem nádherné jsou i safíry duhových barev pocházející z Madagaskaru, z nichž Ester Engelová navrhuje šperky v hravém designu. Nejlépe vyniknou právě v soupravách, které tvoří přívěsek doplněný náušnicemi a prstenem.

„Když se jedná o soupravu šperků, platí většinou pravidlo, že do přívěsku zasazujeme největší kámen nebo perlu, takže je pak v poměru k ostatním šperkům více nápadný,“ říká Ester Engelová.

A jak je to s kombinováním různých materiálů na špercích? Můžeme třeba míchat žluté zlato na náušnicích a bílé zlato na přívěsku, nebo je to absolutní faux pass?

„Různé barvy zlata bychom měli kombinovat citlivě, aby celek nepůsobil chaoticky. Určitě je vhodnější náušnice s přívěskem sladit. Také u výrazně barevných kamenů je třeba dbát na to, aby ladily s ostatními šperky. Ani v případě perel bych nemíchala bílé s černými, pokud ovšem šperk není přímo navržen v designu „black and white“. Z tohoto pohledu považuji za velmi vděčné bílé diamanty, které se hodí k naprosté většině outfitů,“ upozorňuje výtvarnice.

Jak ho neztratit
Ester Engelová říká, že k přívěskům nejraději vymýšlí zajímavé řetízky, např. z dutých článků – různě tvarovaných trubiček, na které se můžou přívěsky připnout, nebo se řetízek nosí samostatně.
Samozřejmě k velikosti a hmotnosti přívěsku je nutné zvolit vhodný řetízek, který zajistí, aby šperk dobře seděl na krku a různě se nepřeklápěl. Ještě důležitější je ovšem bezpečné zapínání, které zabrání ztrátě přívěsku. Existuje více druhů, který zvolit?

„V případě přívěsků používáme nejčastěji karabinkové uzávěry, které jsou bezpečnější než pérové kroužky. Tyto uzávěry se ale při nošení často posunují dopředu a jsou vidět. U menších přívěsků nebo našich ručně vyráběných řetízků proto zhotovujeme tzv. neviditelné uzávěry, které jsou schované v designu šperku,“ přibližuje další zajímavost zlatník Marek Odstrčil ze šperkařské dílny Esterstyl.