Loading color scheme

SIMPLE představuje Givenchy

Historie

Zakladatelem značky Givenchy je Hubert de Givenchy narozený roku 1927 v Beauvais ve Francii. V sedmnácti letech přišel do Paříže, kde začínal u návrháře Jacquese Fatha. Léta praxe pokračovala v dalších známých salonech Roberta Pigueta a Luciena Lelonga. Poté působil čtyři roky jako asistent návrhářky Elsy Schiaparelli. V roce 1952 se Hubert de Givenchy rozhodl založit si vlastní firmu. Slavné modelky té doby předváděly první Givenchyho kolekci v jeho bytě v Parku Monceau. Tato „bytová" přehlídka se stala senzací. Když v roce 1955 přijel do New Yorku, byl již slavný. Potkal se zde s Marlene Ditrichovou, která mu splnila jeho dávný sen, neboť ho seznámila se slavným návrhářem Crisobalem Balenciagou. Právě on mu našel prostory pro jeho salon a půjčil mu peníze do začátků.

Simple představuje Givenchy Ve stejném roce došlo k dalšímu osudovému setkání. Audrey Hepburnová požádala Givenchyho o návrhy šatů do filmu Sabrina. Pro herečku, která se stala jeho nejlepší přítelkyní, navrhoval kostýmy do mnoha filmů, včetně slavné Snídaně u Tiffanyho. Společně stvořili nový ideál ženy. „Padlo jí všechno, co jsme ušili. Rafinovanými kostýmky počínaje, vzdušnými koktejlkami konče," oslavoval herečku Hubert de Givenchy.

„Stal jsem se slavným díky těm druhým," říkával Hubert de Givenchy skromně. O kom hovořil? Jeho šaty proslavily kromě Audrey Hepburnové také vévodkyni z Windsoru, monackou kněžnu Grace Kelly a první dámu USA Jacqueline Kennedy.

V dalších letech Givenchy úspěšně představil řadu parfémů, získal mnoho významných ocenění a byl povýšen do rytířského stavu. Roku 1988 koupila značku Givenchy Couture skupina s luxusním zbožím LVMH. V roce 1991 byla v pařížském muzeu módy v paláci Galliera (Musée de la mode et du Costume Palais Galliera) uvedena retrospektivní výstava zahrnující čtyřicet let tvorby Huberta de Givenchyho, který o čtyři roky později odešel na odpočinek.

Současným kreativním ředitelem značky a tvůrcem dámské i pánské řady a také doplňků je talentovaný italský módní návrhář Riccardo Tisci. Ten vystřídal v roce 2005 několik návrhářů a jako první se vrátil k odkazu zakladatele značky. Vystudoval věhlasnou londýnskou školu Central Saint Martins College of Art and Design a od roku 1999 začal pracovat pro značky Puma a Coccapani. Poté podepsal tříletý kontrakt s Ruffo Research, kde začala kariéra mnoha slavných módních návrhářů. Jakmile jeho smlouva skončila, začal Tisci pracovat na své vlastní kolekci, kterou předvedl v Miláně na přehlídce podzim-zima 2005/2006. Když byl krátce poté jmenován kreativním ředitelem značky Givenchy, prohlásil: „Jsem potěšen, že se mohu stát součástí značky Givenchy, a jsem velmi hrdý, že mohu svou vizi přenést do tohoto prestižního francouzského domu haute couture, jehož historie mě inspirovala."

Aktuální kolekce Givenchy bude v prodeji od března v novém concept storu SIMPLE.