Loading color scheme

Vyhněte se návalu turistů a poznejte Moravu jinak!

IMG0185 Víno, kroje i silná historie – vydejte se po stopách moravské minulosti, o které toho třeba tolik nevíte. Vyjeďte prozkoumat neokoukaná místa, která toho zažila více, než jste si mysleli. Chorvatské vesnice i toskánskou krajinu anebo místo, kde vznikl oblíbený fajáns i zapomenutý poklad zapsaný na seznamu UNESCO. Morava nabízí mnohem víc než jen Pálavské vrchy, Lednicko-Valtický areál anebo oblíbený brněnský cíl – vilu Tugendhat.

Modrotisk i kus Itálie na Moravě
Víte, že se na seznamu světového dědictví nachází i moravské zvyky a tradice? Jednou z nich je i jedinečný moravský modrotisk. Jedná se o tradiční techniku zdobení látky, která se v minulosti rozšířila hlavně na Horácku. Dnes fungují už jen dvě tradiční dílny, které najdete právě na Moravě. Navštívit můžete dílnu rodiny Danzingerových v Olešnici na Blanensku anebo rodinnou dílnu ve Strážnici, kde je skanzen i zámek. Celá oblast rozprostírající se kolem Strážnice je pak právem označována za ohnisko lidové kultury u nás.

Kromě toho si zde můžete vychutnat i ojedinělou jižanskou atmosféru. Boží muka, kapličky a dlouhé pásy zelených a hnědých polí táhnoucích se směrem do Kyjova jsou ne nadarmo přezdívané Moravské Toskánsko. Budete tak mít alespoň na malou chvíli pocit, že se nacházíte ve slunečné Itálii.

Putování za historií i současností vína
K Moravě od pradávna patří i výroba vína. O její rozvoj na našem území se postarali také Habáni, kteří při svém příchodu na Moravu přinesli i tradiční techniky výroby vína. Právě v největší vinařské vesnici u nás, Velkých Bílovicích, se nachází největší Habánský vinný sklep, který provozuje stejnojmenné vinařství. Při návštěvě Habánských sklepů se dozvíte mnoho o vinařské historii i současnosti výroby vín a samozřejmě ochutnáte i výborná vína. Prohlídku lze spojit s návštěvou nedaleké kapličky na kopci Hradištěk, kde se například natáčely oblíbené Bobule.

Habáni obohatili Moravu také o nový druh keramiky – fajáns, který je typický svým květinový zdobením a patří k nejcennějším druhům keramiky u nás i ve světě. Chcete-li se o ní dozvědět víc, navštivte například Moravskou galerii v Brně anebo Muzeum a galerii v Hranicích, kde si ji prohlédnete na vlastní oči.

Pestrobarevné kroje a chorvatský dialekt
Další zajímavou skupinou obyvatel, kteří na Moravě zanechali své stopy, byli moravští Chorvaté – skvělí zemědělci, kteří k nám přinesli atmosféru Jadranu. Jejich příchod se datuje do 16. století. Typické bohaté kroje i dialekt připomínající mix chorvatštiny a němčiny je odlišoval od místních. Jejich tragický osud spojený s nuceným odsunem po roce 1948 je v některých místech patrný dodnes.

Asi největším centrem moravských Chorvatů je Jevišovka. Zde najdete i muzeum věnující se jejich životu a těžkému osudu. Doporučujeme si ale návštěvu domluvit předem. Malebné historické městečko nabízí kromě zajímavých informací i typickou moravskou architekturu a vinné sklípky. Výlet do Jevišovky můžete spojit s návštěvou Novomlýnských nádržích i zavítat do Mikulovského zámku.