Loading color scheme

Vyměňte letos moře za jezero a nevídanou romantiku U bílého koníčka

bilykonicekseebrueckedoppelliegewebsize Romantické jezero místo moře, alpské louky místo písečných pláží a čerstvý horský vzduch místo žhnoucího slunce. I tak by mohla vypadat letošní dovolená. V rakouském legendárním hotelu Im Weissen Rössl (U bílého koníčka) si navíc zaplavete v unikátním jezerním koupališti, odpočinete si v první plovoucí vířivce na světě a načerpáte sílu z léčivých minerálních pramenů. A co byste řekli na rybí restauraci oceněnou třemi čepicemi Gaut Millaua anebo degustaci vína v horském masivu?

„U bílého koníčka na Wolfgangsee, tam je štěstí přede dveřmi“ – zpívá se ve slavné operetě „Im weissem Rössl“. A právě ta zajistila světovou proslulost romantickému hotelu stejného názvu. Námětem veselohry, která více než 30 let slavila obrovské úspěchy po celém Rakousku a Německu a roku 1930 byla dokonce zfilmována, byl výletní hostinec Im weissen Rössl s nevídanou atmosférou i hosty v městečku St. Wolfgang.

Ten je dnes jedním z nejvyhlášenějších hotelů pro romantiky v Rakousku. Čtyřhvězdičkový luxusní prázdninový hotel se pyšní grandiózním lázeňským areálem „SPA im See“, který jako by se vznášel na jezeře. Ve třech podlažích ovšem najdete do detailu propracovaný vodní wellness ráj s velkým areálem saun, parních lázní a vším, co k tomu patří.

Jezerní koupaliště i první plovoucí vířivka na světě
Tím největším lákadlem pro návštěvníky je zcela jedinečné jezerní koupaliště na slunečné terase na břehu jezera. Celoročně je vyhřívané na 30 °C a pohodlně se k němu dostanete přímo z lázeňského areálu. Měří 14x8 metrů, sahá do hloubky 2,6 metru a výška hladiny se pohybuje kolem 1,3 metru.

Zdejším dalším unikátem, a to dokonce celosvětovým, je první plovoucí vířivka na světě „Rössl-Pool“. Oblíbily si ji zejména páry – vždyť co může být romantičtějšího než relaxovat v bublající, příjemně teplé vodě (37 °C), a být přitom obklopen malebnou horskou kulisou?

Ani parní lázeň v hotelu Im Weissen Rössl není žádná nudná klasická parní lázeň. Současně se tu totiž používá k inhalaci tzv. SOOL, což je přírodní sůl z Bad Ischlu, jejíž léčebné účinky byly objeveny začátkem 19. století. Obsahuje 24 procent soli a na 80 minerálních látek, které mají blahodárný účinek na lidský organismus.

Léčivé prameny v Solné komoře nadchly už v historii mnoho slavných osobností včetně arcivévodkyně Marie Louisy. Ve spa hotelu Im weissen Rössl se používají k detoxikačním lázním, výplachům a inhalacím, mimo lázně pak slouží i v kuchyni – místní šéfkuchař Hermann Poll je totiž přesvědčen, že v pokrmech „zesílí a zdokonalí chuť potravin“.

Jezerní restaurace oceněná třemi čepicemi Gaut Millaua
Kuchyně U bílého koníčka je ostatně vyhlášená už od vzniku slavné operety. Delikatesy můžete vychutnat ve dvou restauracích, které mají nádherný výhled na jezero. Zatímco zamilované páry se zpravidla usadí v Romantik Restaurantu na terasách Kaiserterrasse a Sisi, gurmáni dají přednost vyhlášeným skvělým rybám, které se podávají v jezerní restauraci Seerestaurant. O kvalitě zdejší kuchyně svědčí i to, že umění šéfkuchaře Hermanna Polla bylo v minulém roce oceněno třemi čepicemi podle Gaut Millaua a 15 body. Jeho gurmánské kreace jsou inspirovány tradiční rakouskou kuchyní, ovšem v moderním pojetí.

K dobrému jídlu je vhodné si připít tím nejlahodnějším mokem. V hotelu U bílého koníčka se o to postará vinný sklep, jaký asi jinde na světě nenajdete. Nachází se přímo naproti hotelu v hluboké štole vyhloubené do masivu lasturnatého vápence, kde se dříve uchovávaly ledové bloky k chlazení potravin a nápojů. Dnes je zde vinný sklep, v němž se konají jak degustace, tak i nejrůznější společenské akce. Úctyhodný je však i počet vzácných vinných lahví, za nimiž sem zájemci jezdí: ve skalním sklepě je uloženo více než 300 různých druhů vín z Rakouska, celkem 10 000 lahví, které tu mohou při konstantní teplotě dozrávat.

Na své si přijdou cyklisté, turisté i milovníci vodních sportů
Pokud byste toužili po tom ocitnout se na chvíli u moře, vězte, že i to je tady možné, byť ve sladkovodní podobě. Jezera v Salzkammergut (Solné komoře) totiž moře připomínají a najdete jich tady 67! Vše obklopují horské masivy, které dotvářejí skutečně romantickou atmosféru. Krása Solné komory působí přímo magicky. Žili tu skladatelé, spisovatelé i malíři, za odpočinkem sem vyráželi panovníci a dodnes je považována za jeden z nejkrásnějších koutů Evropy. Nejznámějším jezerem je právě Wolfgangsee, kterému se přezdívá moře v horách, a na němž stojí hotel Im weissen Rössl. Atmosféra jezera, v němž se dramaticky odrážejí okolní masivy Höllengebirge, Dachstein, Totes Gebirge, Feuerkogel či Tennegebirge, si vás podmaní. Je škoda nevyzkoušet tady veslování, jachting nebo vodní lyžování.

Bikeři a cyklisté budou u vytržení z nabídky cyklostezek a trailů. Aby cyklistická dovolená nemusela být pro některé členy rodiny odstrašující, můžete si půjčit elektrokolo a navštívit místa v horách, která si průměrně trénovaný cyklista dosud neuměl ani představit. Z cyklisty požitkáře se tady jednoduše stane ambiciózní sportovní biker, který začne hltat – především výškové – kilometry. Letošním lákadlem je zejména nová cyklistická trať BergeSeen E-Trail, která je dlouhá 640 kilometrů a je rozdělena do deseti jednodenních etap. Vede k nejkrásnějším místům v Solné komoře, a to jak po asfaltových, tak i po lesních cestách.

Přímo ze střediska St. Wolfgang pak můžete vyrazit na 13 zážitkových cyklistických stezek, které jsou lemovány hostinci nabízejícími přitažlivé kulinární zastávky. V St. Wolfgangu lze nastoupit i na cyklostezku Salzkammergut, která vede třemi rakouskými spolkovými zeměmi: Salcburskem, Štýrskem a Horním Rakouskem, a je dlouhá 345 kiĺometrů. Na rozdíl od klasických stezek, které vedou kolem řek a jsou rovinné, tady budete muset často zvládnout menší převýšení. Výškové rozdíly nejsou ovšem příliš velké a některým horským úsekům se dá vyhnout přestupem na vlak nebo parník.

Svůj ráj v Solné komoře rozhodně najdou i turisté. Jedním z nejzajímavějších výletů je procházka kolem hory Schafberg (1 783 m), na jejíž vrchol vede 5,85 kilometrů dlouhá zubačka, která překonává výškový rozdíl 1 188 metrů. Vagóny tlačí rozkošná, sklonu terénu přizpůsobená lokomotiva, nazvaná Enzian (hořec, podle rostlin, které kvetou v létě podél trati). Dráha patří k nejznámějším v celých Alpách, a vy tak budete mít celých 45 minut grandiózní výhledy na Solnou komoru i pohoří Dachstein.