Loading color scheme

Bavlna vs. biobavlna. V čem je vlastně rozdíl?

SvetrArmedAngels2340Kc Zhruba jedna třetina všech textilních vláken je z bavlny. Bavlněné textilie jsou příjemné na dotek, mají dobrou savost, jsou pevné a snadno se udržují. Její pěstování je ale velmi náročné na vodu a využívá se při něm velké množství škodlivých chemikálií. Daleko šetrnější k přírodě i našemu zdraví je biobavlna. Velký výběr oblečení a doplňků z tohoto materiálu vyrobené výhradně za etických podmínek najdete v pražském EtikButiku.

Proč se vyhnout konvenční bavlně?
Textilní průmysl patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí a velkou měrou se na tom podílí produkce bavlny. Bavlna je náročná na pěstování, proto se často používá její geneticky modifikovaná verze a hodně se hnojí. Také je náchylná na škůdce, proti kterým se používají toxické postřiky. Jedná se o nejvíce chemizované odvětví zemědělství. Toxické látky se dostávají do půdy, do vody, ale také do kontaktu s lidmi, kteří tuto bavlnu pěstují. A takové oblečení není zdravé ani pro nás, chemikálie z něj vstřebáváme přes kůži. Na pěstování konvenční bavlny se navíc spotřebuje obrovské množství vody (na jedno tričko až 2700 litrů). Kvůli pěstování bavlny vyschlo například Aralského jezero.

Udržitelnější náhradou bavlny je biobavlna.

Co je biobavlna
Biobavlna se pěstuje tradičně, bez GMO a škodlivých chemikálií, je až z 80 % zavlažována dešťovou vodou, její pěstování přináší lepší život farmářům a také nižší uhlíkovou stopu. Střídavé obhospodařování půdy přispívá ke zvyšování její úrodnosti a biodiverzity. Používají se pouze přírodní hnojiva, která neznečišťují spodní vody a řeky. Na cedulkách hledejte nápis biobavlna, organická bavlna nebo organic cotton.

Certifikace
„Co se týče biobavlny, doporučuji vybírat produkty s certifikací GOTS (Global Organic Textile Standard). Tato certifikace je celosvětově uznávaná jako nejvyšší standard ve výrobě, zpracování a potisku textilu, takže je v ní zahrnutá výroba celého kousku od semínka biobavlny přes šití, barvení a potisk. Výsledkem je pevná a odolná látka, která je 100% rozložitelná. Kromě kritérií týkajících se životního prostředí zahrnuje i sociální kritéria, například bezpečné pracovní podmínky, minimální mzdu, maximální pracovní dobu nebo zákaz dětské práce,“ vysvětluje Olga Garajová z EtikButiku. 

Naštěstí v dnešní době existují možnosti, jak se oblékat pohodlně a stylově, a přitom šetřit nejen planetu, ale i naše zdraví. Stačí vybírat udržitelné materiály, které se vyrábí šetrně a neobsahují zbytečné chemikálie. V pražském EtikButiku na Rašínové nábřeží 54 najdete etickou módu pro ženy, muže i děti, veganskou obuv a doplňky, přírodní kosmetiku a také zero waste potřeby pro domácnost. Otevřeno je pondělí - pátek od 12 do 19 hodin a v sobotu od 10 do 15.