Loading color scheme

Polarizované, nebo zrcadlové sluneční brýle? Optometrista radí, jaké se v zimě hodí do města a jaké na svah

VaseCockyPolaroid1564K Odkládáte na zimu sluneční brýle? Chyba. V zimě vás možná sluníčko neoslňuje tak často, ale důvodů pro jejich nošení může být dokonce i víc než v létě. Kromě UV záření, které působí i přes mraky, oči ohrožuje studený vítr, odrazy světla od sněhu a fakt, že slunce je níže na obzoru. Jaké sluneční brýle vybrat, aby v zimě chránily co nejlépe, i jaké jsou trendy aktuální sezóny, radí Jakub Odcházel, optometrista a vedoucí optiky VašeČočky. 

Proč chránit oči v zimě? Důvodů je podle Jakuba Odcházela víc. „Hlavní rozdíl oproti létu je ledový vítr, který dráždí a vysušuje oční sliznici. Sluneční brýle proti větru fungují jako bariéra,” vysvětluje. 

A jak je to se slunečními paprsky? „Škodlivé UVA a UVB záření působí stejně jako v létě a mraky před ním téměř nechrání, zadrží pouhých 20 %. Negativní účinky škodlivého záření se navíc násobí tím, jak se odráží od sněhových a ledových ploch,” varuje optometrista. Stejně jako po zbytek roku i v zimě platí, že nejnebezpečnější doba je z hlediska UV záření okolo poledne, přičemž v zimě je slunce níže na obzoru, takže úhel slunečního svitu je více v úrovni očí.

Sluneční brýle do zimního města 
Brýle na zimní nošení by měly být buď zrcadlové, nebo polarizované. „Polarizované čočky vedou jednoznačně k lepšímu komfortu, oči se tolik nenamáhají, celkový vizuální dojem je čistší a příjemnější,” vysvětluje Jakub Odcházel.

Jak fungují polarizovaná skla:

  • Obsahují filtr proti horizontálním odrazům světla, třeba od mokré vozovky nebo zasněžené plochy. Řízení s nimi je bezpečnější.
  • Filtr omezuje odrazy a oslnění, umožňuje jasnější vidění barev, ostřejší kontrast a čistší obraz.
  • To vede k příjemnějšímu pocitu při nošení a hlavně k menší námaze očí.

Sluneční brýle na zasněžený svah
„Na sjezdovku jsou polarizované brýle podmínkou. Pořiďte si takové, které polarizaci kombinují se zrcadlovými čočkami, oči vám po celém dni na svahu poděkují,” doporučuje optometrista.

Zrcadlová vrstva v čočkách brýlí:

  • Odráží světlo pryč od vašich očí.
  • Chrání před oslněním.
  • Poskytuje jasnější obraz.
  • A navíc jsou takové čočky odolnější.

Brýle na svah by měly zakrývat větší část obličeje, aby chránily oči i ze strany a citlivou pokožku kolem očí před paprsky. Na sportování se podle Jakuba Odcházela hodí brýle s umělohmotnými obroučkami, které oči neohrožují v případě pádu.

A jaké jsou barevné trendy pro letošní zimu? Sytě růžová, jasně modrá a ledově pastelové odstíny jako mentolová v kombinaci s transparentními materiály. A samozřejmě černá, se kterou nemůžete nikdy šlápnout vedle. Letí také unisex styl, takže se dámy nemusí bát sáhnout po pánských brýlích.