Loading color scheme

Lepší sex si ženy užijí s manžely spíše než s milenci na jednu noc, potvrdila studie

prepadovka-u-tv Přestože sex na jednu noc již někdy prožilo zhruba 66 % lidí, obzvláště ženy s ním nejsou spokojené. Více než třetina žen dokonce sexu na jednu noc lituje. Nejnovější americký výzkum navíc zjistil, že kvalitnější sex s častějšími orgasmy a větším uspokojením si ženy užívají s manžely a dlouhodobými partnery spíše než s náhodnými jednodenními známostmi.

Podle průzkumu společnosti Zava z roku 2017 prožilo alespoň jednou sex na jednu noc 66 procent lidí. Evropští muži průměrně mívají 6 takovýchto dobrodružství, ženy 4, u Američanů je skóre o něco vyšší: 7 pro muže, 6 pro ženy. Obzvláště ženy však s náhodným sexem většinou nebývají spokojené. Podle stejného průzkumu byl sex na jednu noc zcela uspokojivý jen pro 16 procent Evropanek a 18 procent Američanek. Dle jiného výzkumu odborníků z Norwegian University of Science and Technology z roku 2018 zhruba 35 procent žen sexu na jednu noc lituje. U mužů je to přitom jen něco kolem 20 procent.

„Větší pocit viny u žen bývá obvykle dán výchovou a kulturními zvyklostmi, které stále oceňují spíš sexuálně umírněnější ženy. Ženám navíc hrozí vážnější důsledky náhodného sexu v podobě neplánovaného těhotenství a obecně jsou také vnímavější k hrozbám sexuálně přenosných chorob,“ komentuje Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který testuje a prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Zadané ženy si užijí o 15 procent více orgasmů
V současnosti vědci navíc zjistili, že lepší sex si ženy užívají s manžely a dlouhodobými partnery než s náhodnými známostmi. To potvrdila nová studie odborníků z Florida University uveřejněná v odborném žurnálu Journal of Sex Research. Američní odborníci oslovili tisícovku žen ve věku od 18 do 71 let a dotazovali se na jejich milostný život v uplynulém roce.

Průzkum zjistil, že ženy v dlouhodobém partnerském svazku zažívaly o 15 procent více orgasmů než ty, které žádného stálého partnera neměly. Zadané ženy rovněž lépe hodnotily své uspokojení ze sexu, oproti těm nezadaným byly o 10 procent spokojenější. „Partneři v dlouhodobém svazku se obvykle již dobře znají a vědí, co je navzájem v sexu uspokojuje. Ženy také často potřebují k dosažení orgasmu poněkud sofistikovanější přístup, který se jejich partneři nejprve potřebují naučit, aby je dovedli k uspokojení. A to se většinou během jedné noci nestihne. V neposlední řadě jistě hraje roli i emoční pouto mezi sexuálními partnery. Láska zkrátka sexu dodává šťávu,“ vysvětluje Adam Durčák s tím, že je třeba si ale uvědomit, že vzrušení a vášeň, která je přítomna při sexu na jednu noc, zase často chybí v dlouhodobých vztazích. „Proto je v páru důležité zkoušet nové praktiky, přístupy, pomůcky či polohy- obecně se tedy více snažit v sexu vymyslet kreativnější věci,“ uzavírá Durčák.