Loading color scheme

Pääsiäinen – Velikonoce na finský způsob

{phocagallery view=category|categoryid=488|imageid=1393|float=left}Velikonoce jako tradiční svátek příchodu jara slaví s oblibou i ve Finsku. Právě odtud pochází oblíbená Finlandia Vodka, která tvoří základ nového svěžího koktejlu Finlandia Spring. Tento lehký, chuťově příjemný drink se báječně hodí do prvních jarních dnů. Chcete-li ozvláštnit velikonoční tabuli, můžete jej odvážně naservírovat v kalíšku podobném skořápce vajíčka.

Finské Velikonoce se odehrávají tradičně ještě za mrazivého počasí, přesto si je Finové umí užít. I pro ně jsou svátkem přicházejícího jara, příznivějšího počasí a dobré nálady. Týdnu před Velikonocemi, kdy je u nich zapovězeno se veselit, říkají Tichý týden. O to více pak očekávají Velikonoční neděli. Děti chodí venku s řehtačkami nebo zvony, lidé se scházejí brzy ráno, aby viděli východ slunce, které podle pověsti o Velikonocích tančí. Jako symbol jara děti vysazují před svátky do květináčů trávu, takže velikonoční svátky jsou za okny zelené, i když je venku ještě sníh.

Stejně jako u nás ve vázách nechybí kočičky a nedílnou součástí velikonočních oslav jsou také tradiční sváteční pokrmy. Nejčastější je nákyp z žitné mouky zvaný mämmi. Ve Finsku se také drží tradice pomlázky a odměňování za vyšlehání. Právě pro tuto příležitost Finlandia Vodka vytvořila speciální koktejl s názvem Finlandia Spring, kterým můžete odměnit koledníky nebo si jej připravit jako součást svátečního menu.

Finlandia Spring

4 cl Finlandia Grapefruit

3 cl čerstvé citronové šťávy

2 cl jednoduchého sirupu (1 část cukru, 1 část vody)

1 zástřik troškou vaječného bílku

Sklenice: Sklenka na krátké shot drinky nebo pro odvážné experimentátory kalíšek tvaru podobného vaječné skořápce.

Postup: Ingredience nalijeme do šejkru, protřepeme a naléváme do vychlazených sklenic nebo kalíšků.

Křišťálově čistá Finlandia Vodka spatřila světlo světa na konci 60. let 20. století. Její konzumenti ji milují pro čistotu, jemnou a vyváženou chuť. Oblíbené jsou i její příchutě s věrným aroma čersvého ovoce a jejich kombinace v koktejlech. Tajemství Finlandia Vodky spočívá v samotné finské přírodě. Ta je základním elemetnem tohoto jedinečného destilátu, který je spjat s romanticky drsným podnebím severské země hlavně díky svým surovinám – průzračné ledovcové vodě, šestiřadému ječmenu a půlnočnímu slunci.

{phocagallery view=category|categoryid=488|limitstart=0|limitcount=0}