Loading color scheme

Dárek, který má smysl: SkutecnyDarek.cz oslaví 10 let limitovanou edicí originálních dárků navržených známými umělci a Šimonem Pánkem

Chlebovka-MaximVelcovky Výtvarník a performer František Skála, designer Maxim Velčovský, ilustrátorka a výtvarnice Léna Brauner a malířka a grafička Míla Fürstová. Čtyři slavní čeští umělci a zakladatel humanitární organizace Člověk v tísni vytvořili originální předměty, které můžete letos nadělit pod stromeček. Pět inspirativních osobností, které se rozhodly limitovanými edicemi dárků z vlastní tvorby podpořit charitativní e-shop společnosti Člověk v tísni SkutecnyDarek.cz a oslavit tak 10. výročí od spuštění projektu. Všechny designové dárky budou do prodeje zařazeny od konce listopadu.

Prostřednictvím e-shopu s dobrými skutky SkutecnyDarek.cz během deseti let přes 50 tisíc dárců věnovalo na pomoc lidem v nouzi téměř 109 milionů korun. Pomáhat totiž není nic složitého. Stačí si na www.skutecnydarek.cz zakoupit některý z více než dvou desítek darovacích certifikátů, tzv. Skutečných dárků, které vždy symbolizují určitou formu pomoci – od kozy pro nemajetnou rodinu v Africe přes léky pro nemocné nebo bezpečný porod až po doučování dětí z chudých rodin v České republice. Skutečné dárky jsou rozděleny do pěti kategorií vyjadřujících oblasti společné pomoci – Voda, Zdraví, Vzdělání, Obživa a Česká republika – a právě tyto pojmy inspirovaly umělce k vytvoření unikátních dárků.

Míla Fürstová / Zdraví
„Pablo Picasso kdysi řekl, že smyslem života je najít svůj vlastní dar a jeho cílem je pak tento dar dávat druhým. Já jsem dnes nesmírně vděčná, že skrze své umění mohu přispět k důležitému poslání společnosti Člověk v tísni.“
Mílu Fürstovou, členku bristolské Královské akademie západní Anglie, mimo jiné proslavil obal alba Ghost Stories  skupiny Coldplay, obálky k britské verzi globálního bestselleru – knižní sérii The Mortal Instruments, aktuálně spolupracovala na přebalu nové desky Mira Žbirky a navrhovala vizuál pro Mattoni. Po několika zahraničních výstavách na podzim představí svou tvorbu v pražské galerii Miro. Pro SkutecnyDarek.cz Míla Fürstová navrhla šperk se segmentem ze svého obrazu Blue Dream II., kde jsou hlavním motivem vztažené ruce symbolizující dary z nejvyšších míst.

František Skála / Voda
František Skála ilustroval přes dvacet knih, z nichž mnohé získaly prestižní ocenění, podílel se na filmových, divadelních a architektonických realizacích, zúčastnil se více než 140 kolektivních a 50 samostatných výstav doma i v zahraničí, jeho díla jsou zastoupena v mnoha sbírkách. Je držitelem Ceny Jindřicha Chalupeckého a Ceny Arte Giovani di Europa, Českou republiku reprezentoval na 45. Bienále v Benátkách.

Šimon Pánek / Pomoc v České republice
„Sebevědomí bez pokory je jako síla bez laskavosti. Vztah k přírodě, proto ta kresbička, mě uklidňuje a pomáhá mi najít trpělivost a pokoru. Sebevědomí mám jako talent, a proto se jej snažím používat na pomoc lidem, kteří to potřebují. Děkuji Vám a prosím, pomáhejte tady u nás doma s nami dlouhodobě. Má to smysl.“

Šimon Pánek je spoluzakladatelem a výkonným ředitelem společnosti Člověk v tísni, mezinárodní humanitární organizace se sídlem v České republice. Vše začalo, když Šimon Pánek coby studentský aktivista organizoval humanitární pomoc obětem zemětřesení v Arménii v roce 1988.

Maxim Velčovský / Obživa
„Aktivity Člověka v tísni sleduji už několik let a vždycky mě zase a znova přesvědčí, že jejich práce má smysl. Za roky své činnosti přinesli a nadále přinášejí skvělé výsledky, proto jsem rád, že je mohu podpořit i činností vlastní.“
Maxim Velčovský vystudoval VŠUP a spolu s Jakubem Berdychem se stal spoluzakladatelem studia Qubus. Doma i za hranicemi proslul dekorativními produkty na pokraji uměleckých děl, kterými parafrázuje dobře známé předměty i symboly a staví je s nadsázkou do nové role. Mimo jiné navrhuje i nábytek a vytváří oceňované instalace. Jeho produkty se objevují v mnoha publikacích a archivech světových muzeí a galerií. K nejnovějším dílům patří korunovační klenoty pro krále tenisu Radka Štěpánka a hosty jeho rozlučkové exhibice, instalace Yes, we can ze zlatých plechovek v Colorado-Mansfeldkém paláci pro letošní Designblok, ve fázi příprav je skleněná instalace do českého pavilonu na Expu 2020 v Dubaji. Pro SkutecnyDarek.cz Maxim Velčovský vytvořil tzv. Chlebovku, bílou vázu litou z chleba do porcelánu. Na realizaci spolupracuje s absolventy VŠUP.

Léna Brauner / Vzdělání v zahraničí
Léna Brauner zaujala obrazy a díly z netradičních materiálů, jako je třeba jídlo nebo jehličí. Snové pohádkové krajiny zabydluje svéráznými bytostmi, živočichy a tvory, ale také portréty a figurami zvláštních nálad. Zabývá se také malbou na oblečení a volnou ilustrací, ráda kreativně zasahuje do veřejného prostoru. Na svém kontě má četné výstavy a umělecké aktivity v České republice i zahraničí.

Pro SkutecnyDarek.cz Léna Brauner opatřila kresbou multifunkční taštičku, která se skvěle hodí na uložení kosmetiky, psacích potřeb nebo třeba knihy. Taštičky podle jejího návrhu vyrábějí v šicí dílně obecně prospěšné společnosti Český západ, působící v sociálně vyloučených lokalitách Karlovarského kraje. Český západ o. p. s. provozuje šicí a keramickou dílnu, díky projektu EU například také dluhovou poradnu, ale především poskytuje sociální služby, dlouhodobě se věnuje komunitní práci a dalším navazujícím činnostem.