Loading color scheme

Sluneční brýle, do kterých se vyplatí investovat? Tyhle nadčasové modely nevyjdou z módy a vydrží!

RayBanWayfarer3238Kc Sluneční brýle nejsou jen zdravotní pomůckou, kterou odborníci doporučují nosit celoročně, ale také oblíbeným módním doplňkem. Že vám rychle se měnící trendy nic neříkají, a když už si něco koupíte, chcete, aby vám to vydrželo nejlépe navždy? Investujte do některého z ikonických typů slunečních brýlí, které už celá desetiletí odolávají vrtkavým trendům.

Kromě ochrany před UV zářením mají sluneční brýle ještě jednu důležitou funkci - jsou klíčovým módním doplňkem. Pár kvalitních a nadčasových slunečních brýlí by proto měl být součástí každého dámského, pánského i dětského šatníku a zdobit vás celoročně. Navzdory měnícím se trendům existují ikonické modely, které jsou prověřené časem i nositeli po celém světě a rozhodně se vyplatí do nich investovat. Ne každý módní výstřelek vám totiž musí sednout, zatímco s nadčasovými slunečními brýlemi budete mít doma vždy pojistku, že nešlápnete vedle. Jaké typy brýlí jsou a zůstanou nesmrtelné?

Pilotky
Sluneční brýle Aviator, neboli pilotky, byly původně navrženy pro piloty, aby chránily jejich zrak při létání – odtud jejich název. Patří mezi nejlichotivější tvary brýlí, a je tak velká šance, že budou slušet i vašemu tvaru obličeje. Původní pilotky nabízí značka Ray-Ban, ale dnes už ikonický tvar brýlí prodává celá řada výrobců. 

Sluneční brýle s hranatými obroučkami
V širokých obdélníkových čočkách s hranatými nebo zaoblenými rohy vyniknou hlavně oválné, kulaté a srdcové obličeje. V roce 1952 navrhl designér Raymond Stegeman pro společnost Ray-Ban model Wayfarer, který od té doby patří mezi jedny z nejoblíbenějších typů brýlí. Jejich tvar je tak ikonický, že pod pojmem “sluneční brýle” si většina lidí představí právě Wayfarer. Nosí je všichni, od celebrit až po politiky. Za úspěchem brýlí Wayfarer stojí jejich tvar: přirozeně klenutá horní část brýlí a lehce zakulacené obroučky jsou univerzální a sluší oběma pohlavím.

Kulaté sluneční brýle
Kulaté sluneční brýle mají obroučky stejně vysoké a široké, dokáží zjemnit hranatý obličej a vytvoří dojem vintage image. Kromě toho, že je tento tvar nadčasový, je zároveň momentálně i hodně trendy a to jak u slunečních, tak u dioptrických brýlí. A designéři to samozřejmě vědí, takže máte rozhodně z čeho vybírat!

Teashades neboli lenonky
Ikonickým typem kulatých brýlí jsou teashades, které proslavil John Lennon, a proto se jim často říká lenonky. Specifické jsou tím, že mají subtilní kovový rámeček a nosnice je umístěná víceméně ve střední části mezi čočkami, nikoliv ve vrchní, jak je u brýlí obvyklé. Můžou mít různě barevná skla a vašemu outfitu dodají retro nádech. 

„Když už si pořídíte brýle, které z módního hlediska nestárnou, byla by škoda, aby se vám poškrábaly nebo rozbily po jedné sezóně. Vsaďte proto na osvědčené značky a nakupujte pouze u ověřených prodejců. Kromě kvalitního provedení dostanete také 100% ochranu proti UV záření,“ vysvětluje Jakub Odcházel z optiky VašeČočky v Křemencově ulici v Praze.