Loading color scheme

Černá na obličeji nesluší všem. Jak vybrat správnou barvu slunečních brýlí?

VaseCockycz Možná už jste si všimli, že v některých barvách vypadáte skvěle, zatímco v jiných působíte unaveně a možná až nezdravě. A platí to o to víc, jsou-li tyto barvy blízko obličeje - například u slunečních brýlí. Stylistka Markéta Navrátilová vám pomůže určit váš barevný typ, díky čemuž získáte obrovskou výhodu - budete si moci kupovat sluneční brýle i bez zkoušení, třeba online na VašeČočky.cz.

Barevná typologie podle ročních období rozlišuje čtyři základní typy: zimní a letní (studený typ) a jarní a podzimní (teplý typ). Každému sluší jinak hřejivé, ale i různě výrazné barvy. Správný odstín vás rozzáří a dodá obličeji svěžest. Naopak špatně zvolené barvy přidávají na věku, zvýrazňují kruhy pod očima a působí celkově nelichotivě. „V případě brýlí je barevná typologie opravdu důležitá. Platí zde, že čím blíže k obličeji, tím větší efekt,“ vysvětluje stylistka e-shopu VašeČočky.cz Markéta Navrátilová.

Jak poznáte, jaký jste typ? Stáhněte si vlasy z obličeje a posaďte se nenalíčená před zrcadlo, nejlépe za přirozeného denního světla. Připravte si dva kousky oblečení, jeden v teplém, třeba zlatém nebo broskvovém odstínu, druhý studený (světle šedý, stříbrný nebo světle fialový). Střídavě si je přikládejte k obličeji a všímejte si, který vám víc sluší. Nejste si jistá? Možná vám lépe napoví odstín, který vám naopak nelichotí. Kdy jsou výrazné kruhy pod očima a nerovnosti pleti? A kdy ustoupí do pozadí?

Pokud vás rozzářily studené odstíny, jste pravděpodobně buď zimní, nebo letní typ.

LÉTO: Původní barvu vlasů už jste pravděpodobně změnila, protože se jednalo o středoevropskou „myší blond” a vaše pleť na sluníčku snadno zhnědne. Vyhýbejte se zářivým a hřejivým odstínům, třeba měděné. Lichotit vám naopak bude šedá, proto volte takové barvy, které ji obsahují (šedomodrá, fialová, pastelové a pudrové barvy).

ZIMA: Tmavé vlasy, porcelánová pleť, pozor, přichází Sněhurka. Sluší vám studené, ale výrazné odstíny, třeba neonově růžová, sytě fialová, indigově modrá a hlavně černá. Zimní typ jako jediný v černých slunečních brýlích nesplyne s davem, ale bude působit jako hollywoodská hvězda. Vyzkoušejte tyto brýle:

Jarnímu a podzimnímu typu lichotí teplé odstíny.
JARO: Jarní typ je světlý, ale hřejivý. Přes léto vám nejspíš naskáčou pihy a pleť je broskvová, ne růžová. Vlasy jsou světlé až středně hnědé. Sluší vám světlé barvy s teplými podtóny. Trávová zelená, meruňková, oranžová, sytě žlutá a tyrkysové a petrolejové odstíny modré.

PODZIM: Podzimní typ se určuje nejsnadněji. Pleť má zlatavý nádech, sklon ke znaménkům a celoročním pihám. Vlasy jsou nejspíš hnědé, ať tmavé nebo světlé, mají hřejivé odstíny. Sluší vám měděné, zlaté, olivové a teplé a tmavé odstíny červené a hnědé.