Loading color scheme

Symbolem léta jsou sluneční brýle. Jak si správně vybrat?

IMG3575 Letní měsíce plné slunce a teplého počasí potěší asi většinu z nás. Ovšem přímé sluneční paprsky se někdy mohou stát vyčerpávajícími a nežádoucími. Ať už jste se rozhodli pro jakýkoli typ dovolené, určitě si nezapomeňte přibalit i kvalitní sluneční brýle. Připravili jsme pro vás několik pravidel, na něž při výběru myslete a najdete určitě takové brýle, které vám budou sloužit i řadu let. Široký výběr prémiových brýlí naleznete například ve Fashion Arena Prague Outlet. V květnu zde otevřela svůj obchod i italská značka OUTLY, která nabízí sluneční brýle desítek luxusních značek, jakými jsou například Ray-Ban, Gucci, Roberto Cavalli, Giorgio Armani nebo Dior.

Kvalitní brýle by měly v první řadě zajišťovat ochranu před ultrafialovými slunečními paprsky, před intenzivním světlem a oslněním. Proto se vyplatí si vybírat z osvědčených značek, které nabízí certifikované materiály. Při koupi brýlí za pár desítek korun na stánku, nemůžete očekávat, že vás dostatečně ochrání. Pokud zvolíte podezřele levnou variantu, můžete počítat s nekvalitními materiály a řemeslným zpracováním čoček i obrouček. Správná ochrana znamená, že všechny čočky použité ve slunečních brýlích, mají 100% blokaci proti UV záření, ideálně požadujte UV filtr 400nm.

Pokud jste milovníkem letního venkovního sportování, určitě nezapomínejte vedle kvalitní sportovní výbavy ani na kvalitní brýle, které mohou zásadně ovlivnit váš výkon a především bezpečnost. Například komfortní jízdu na kole zajistí zorníky vyráběné z polykarbonátu, které se v případě většího nárazu rozbijí na neostrou krupičku, takže nehrozí poranění obličeje nebo dokonce zasažení samotných očí ostrými střepy. Brýle mohou nejen významně zlepšit vidění ve zhoršených světelných podmínkách, ale mohou cyklistu uchránit i před létajícím hmyzem, nečistotami ve vzduchu a třeba i před zásahem větví. Sportovci jistě ocení i polarizační filtr, který bojuje proti nepříjemným odleskům například zářící vodní hladiny, mokré vozovky, nebo jiné vodorovné plochy, na kterou dopadá slunce.

Sluneční brýle nejsou pochopitelně pouze záležitostí ochrany zraku, ale také vyhledávaným módních doplňkem. Vkusně podtrhují styl nositelky nebo nositele a mohou se stát pomyslnou třešničkou na dortu celého outfitu. Špatným výběrem ale také můžete shodit celý outfit nebo zvýraznit nedostatky ve vašem obličeji. Proto neváhejte nastudovat typologii svého obličeje a přizpůsobte tomu výběr brýlí. Kulatému obličeji budou lichotit hranaté obroučky a nemusíte se bát ani ostřejších hran nebo tvaru prodloužených kočičích linií či motýlích křídel. Majitelka hranatého obličeje by měla vyhledat tvary kulaté a oválné, které ji krásně zjemní a uhladí. Výhodu mají jednoznačně dámy s obličejem oválného typu, které si mohou dovolit tvar téměř jakýkoliv. Slušet jim budou jak jednoduché klasiky typu „lennonek“, tak mohou sáhnout i po extravagantních zdobených obroučkách rozmanitých velikostí.

S ochranou proti slunečnímu záření nezapomínejte ani na své děti. Naopak jim věnujte zvýšenou pozornost. Pokud je vaše dítě zapomětlivé, pořiďte mu rovnou brýle s gumičkou na konci nožiček, tím zamezíte pravděpodobné ztrátě. V případě potřeby jsou k dostání kousky z odolných a antialergenních materiálů, které jsou zároveň odlehčené a netlačí na hlavičku. Na sport opět doporučujeme brýle s nastavitelnou páskou na konci nožiček. Co se barev a stylu týče, děti budou vždy preferovat barevnější a hravější modely, na což myslí i sami výrobci, takže se nemusíte bát, je opravdu z čeho vybírat. Ve Fashion Arena Prague Outlet naleznete dostatečně širokou nabídku jak pro chlapce, tak holčičky.