Loading color scheme

Šperk je srdeční záležitost, říká moderátorka Kristina Kloubková

Nunice-z-bleho-zlata-s-brouenmi-fialovmi-perlamiEsterstylWEBSIZE Přemýšlíte o dárku – a napadne vás šperk. Jenže jaký vybrat, aby splnil své poslání a udělal opravdu radost? Ptali jsme se odborníků, jakými pravidly se řídit, aby darovaný šperk skutečně splnil své poslání. A také zjistili, jaký vztah má ke šperkům známá moderátorka a tanečnice Kristina Kloubková.

„Při výběru šperku vycházíme především z osobnosti a charakteru osoby, kterou chceme obdarovat. Také věk hraje roli. Zároveň záleží na tom, zda víc inklinuje ke klasickým šperkům, nebo má raději modernější design, jestli jí víc vyhovuje střídmý sportovní styl, nebo spíše extravagantní. Při výběru bychom měli také zvážit, jaké šperky běžně nosí, protože je důležité, aby se ten nový ke stávajícím dobře hodil. Zároveň můžeme ke konkrétnímu šperku – například prstenu – nechat zhotovit do soupravy přívěsek nebo náušnice. Pak je vhodné přijít za námi nejlépe s fotografií, na níž je šperk dobře vidět,“ vysvětluje důležité momenty při výběru šperku-dárku Ester Engelová ze šperkařské dílny Esterstyl, která je zaměřená na výrobu individuálních klenotů s přírodními kameny.

Diamanty sluší všem
A jaké materiály a kameny zvolit, rozhodneme-li se darovat šperk? „Nejuniverzálnější jsou šperky s diamanty. Bílá jiskřivá barva je neutrální a hodí se k jakémukoli typu i věku ženy, dá se dobře zkombinovat s jakýmkoli oblečením. Stále převládá bílá barva kovu (bílé zlato a platina), ale mnoho žen se cítí lépe ve žlutém zlatě. Typově jde žluté zlato lépe k ženám zralejšího věku,“ zamýšlí se Ester Engelová.

Pro maminku a babičku safír nebo český granát
„V tomto případě zákazníci volí spíše uměřené klenoty v decentním designu. Jde především o kvalitu a hodnotu zvolených kamenů než o výrazný design. Češi většinou kupují šperky s diamanty nebo modrými safíry. Oblíbené jsou i české granáty, které zasazujeme do klenotů jinak, než je obvyklé v Čechách. Necháváme si je brousit u brusiče ve větších velikostech, aby vynikla typická tmavě červená barva,“ doplňuje Marek Odstrčil z dílny Esterstyl.

Prsteny jsou doménou mužů
„Nejvíce prodáváme náušnice a přívěsky, prsteny méně. Je to logické, dárce nemusí řešit velikost prstu,“ vysvětluje Ester Engelová.
Ovšem pro zásnubní a snubní prsteny přicházejí nejčastěji muži. „Často vidíme, jaké má zákazník obavy, aby mu záměr vyšel, aby svou vyvolenou prstenem opravdu překvapil a udělal jí radost. Zároveň je to pro něj docela adrenalin,“ připouští zlatník Marek Odstrčil. „V takové chvíli se stávám i psychologem, abych zjistil, co přesně zákazník požaduje, a jaká je žena, pro kterou prsten vybírá. Z toho pak vycházím při tvorbě šperku.“

In je neokázalý luxus
Podle odborníků je v současnosti nejžádanější bílé zlato a platina. Stálicí jsou pak diamanty, ale zákazníci často žádají i barevné perly růžových až fialových odstínů. In jsou pak klenoty vyjadřující tzv. neokázalý luxus. „Šperk vypadá jednoduše, elegantně. Neupoutá pozornost na první pohled, ale ten, kdo zná nositelku šperku, nepochybuje, že kámen v něm zasazený má hodnotu i několika set tisíc. Takový šperk si žena může vzít bez obav jak na nákupy, tak do společnosti,“ říká Ester Engelová ze šperkařské dílny Esterstyl, která je uzpůsobena tak, aby zákazník mohl být přítomen při výrobě šperku, a mohl se tak stát i jeho spolutvůrcem.

Zjistili jsme…

Moderátorka Kristina Kloubková má ráda šperky s příběhem
Novou kolekci originálních šperků Esterstyl nedávno nafotila známá moderátorka a tanečnice Kristina Kloubková. A jaký je její vztah ke šperkům? „Šperk je pro mě doslova srdeční záležitost. Nemohla bych nosit anonymní šperky, jejichž původ neznám. Mám ráda šperky s příběhem. Třeba brož po babičce, která nemá žádnou závratnou hodnotu, je pro mě velmi cenná, protože pokaždé, když ji vezmu do ruky, ve mně vyvolává vzpomínky na chvíle, které jsem s babičkou strávila. Zkrátka musím mít ke šperku vztah, abych ho ráda nosila, a musí ve mně vzbuzovat kladné emoce. Například vědomí, že mám na ruce svůj oblíbený prsten, mě dokáže dostat do klidu a přispět k tomu, že necítím trému ani napětí před náročným vystoupením.“