Loading color scheme

Letos si pořiďte prsten z platiny s tahitskou perlou!

esterstyl64WEBSIZE Módní trendy se nemění jen u oblečení nebo bytového zařízení, ale i u šperků. Víte, které právě teď patří k těm nejžádanějším? „Když jsme v první porevoluční fázi v roce 1991 začínali s naším řemeslem, doznívaly ve šperkařském oboru ještě komunistické modely à la baroko, a sice skládání lístečků a květinové motivy. Nosily se umělé kameny, tlusté zlaté snubní prsteny, bohatě zdobené strojové rytiny a vše splývalo v jedno. Sériová výroba šperků dusila klasickou rukodělnou práci, kvantita vítězila nad kvalitou, takže ženy nosily na každém prstě jeden až dva prsteny, barevné kombinace žluté a červené, anebo růžové napodobující tzv. ruské zlato,“ líčí dobu před čtvrtstoletím Ester Engelová, která dnes spolu se svým mužem Markem Odstrčilem vytváří originální šperky značky Esterstyl. Vyhledávají je lidé, jimž se líbí originalita, osobitost a perfektní řemeslné zpracování. Koneckonců jedním z těch, kdo nosí šperky této značky, je i známý houslista Pavel Šporcl a jeho žena, herečka Bára Kodetová.

Jak šel Marek do světa
Jenže tehdy, v 90. letech, byla úplně jiná situace. „Nechtěli jsme vyrábět laciná a bezcenná cinkrlátka, chtěli jsme tvořit krásné a hodnotné šperky z přírodních kamenů, které by lidem přinášely radost spoustu let. Měli jsme laťku hodně vysoko, ale chyběla nám potřebná hotovost na nákup drahých kamenů. I když jsme tvrdě pracovali a brali mnohdy i nesmyslné zakázky, stačilo to jen tak tak pokrýt náklady na živobytí. Takhle živořit jsme ale nechtěli. Nikdy jsem se totiž nevzdal svého přesvědčení, že poctivou prací a dokonale zvládnutým řemeslem se dá dobře uživit. A tak jsem se jednoho dne rozhodl, že zkusím štěstí jinde, a po dohodě s Ester jsem se vydal do Ameriky, kde jsem měl kamaráda…“ vzpomíná dnes 48letý Marek Odstrčil.

Díky pomoci přátel, spoustě náhod a setkání se správnými lidmi a hlavně díky pracovitosti a dokonalé znalosti šperkařského řemesla se Markovi nakonec podařilo v Americe nejen najít zajímavé a dobře placené místo, ale společně se svou přítelkyní Ester, která později přijela za ním, okouzlit i místní profesionály svými originálními nápady a precizní prací.

Platinový výbuch
Právě v Americe taky Marek poprvé „přičichl“ k platině, která tehdy byla v českých zemích něčím naprosto neznámým, a již považuje za jeden z nejdokonalejších šperkařských materiálů. „V Dallasu mi přislíbili práci ve firmě Martins Jewellery s podmínkou, že budu pracovat s platinou. Jenže já tenhle materiál vůbec neznal.“ Následovala příhoda, kterou teď Marek dává k dobrému, když chce pobavit kamarády… „Donesli mi 15 kuliček platiny. Tak jsem si je ztavil dohromady a chtěl je odlít do ocelové formičky a válcovat, jak jsem byl zvyklý u zlata. Jenže jsem netušil, jak platina reaguje. Taví se totiž při 1 780 °C! Takže následoval výbuch, který kuličky rozstřelil po celé místnosti.“ A tak Marek chodil a sbíral kuličky, ale našel jich jen 7, a tak musel svou „nehodu“ přiznat tehdejším nadřízeným. Jenže ti už v té době nejspíš dobře věděli, jakou zlatou rybku se jim podařilo chytit, a chybu mu odpustili. Marek se s novým materiálem naučil rychle pracovat a od té doby měla firma jednu zakázku za druhou.

Dnes patří platina k Markovým nejoblíbenějším materiálům. „Platina je úžasná, protože nikdy neoxiduje, šperky nezčernají, navíc je velmi pevná, takže kameny v ní zasazené perfektně drží a nevypadávají, a zachovává si stále stejnou krásnou bílou barvu.“ I to je důvod, proč je platina dražší a cennější než zlato, takže investice do platinových šperků se rozhodně vyplatí.

Co je teď „in“
A co je podle zkušených šperkařů ze společnosti Esterstyl dnes opravdu „in“? Trendem je prý bílý kov, především bílé zlato a platina. A také diamanty a barevné broušené perly. „Nemusíte brát svou ženu na Tahiti, úplně postačí, když jí pořídíte prsten nebo náhrdelník s tahitskou perlou,“ směje se Ester, která ovšem sama přiznává, že má slabost pro barevné třpytivé safíry z Madagaskaru. Jsou totiž univerzální a sluší ženám každého typu.
Barevné kameny mohou být elegantní, kultivované, neokázalé. Přesně takové, jaké se nosily za první republiky. A právě na tento elegantní směr, kdy byla na prvním místě krása, kvalita, precizní práce a trvalá hodnota, chce svými šperky navázat i Esterstyl.