Loading color scheme

Debut Gallery uvádí projekt Shit Happens mladé designérky Zuzany Holaňové

{phocagallery view=category|categoryid=1448|imageid=4509|float=left}Oblíbená prodejní galerie Debut Gallery, sídlící na Malém náměstí v centru Staré Prahy, představuje to nejlepší ze současného designu mladých českých autorů. Exkluzivně v Debut Gallery je v prodeji kolekce originálních porcelánových prstenů nazvaná Angry Bitch, realizovaná v rámci projektu Shit Happens designérky Zuzany Holaňové. Součástí tvůrčího týmu Shit Happens jsou také designérky Martina Žílová, Veronika Chomičová, Lenka Lupačová, grafický designér Marek Fanta
a fotograf Yozhi Yazooma.

Zuzana Holaňová (14. 10. 1987, Opava) studovala průmyslový design na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a následně design porcelánu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Projekt Shit Happens funguje od ledna 2013 a k jeho vzniku do značné míry přispělo právě Zuzanino studium v Ústí. Shit Happens je design, životní postoj a terapie zároveň. „Původně to byla hlavně má osobní terapie, dostala jsem se do situace, kdy se ve mně nahromadila spousta negace. Byl to moment, kdy snad vše kolem vás jde špatným směrem, a vy nevíte, co s takovým množstvím negativní energie dělat. Můžete se vztekat, křičet a nadávat, ale to je jen plýtvání časem. Tak jsem si v duchu řekla: No co, shit happens. Využila jsem celé té situace a začala tvořit projekt, který mi pomáhal se vším se vyrovnat," rekapituluje Zuzana Holaňová.

Vizuální podoba první kolekce s názvem Angry Bitch vznikla ve spolupráci s Martinou Žílovou, Markem Fantou a fotografem Yozhim Yazoomem. „Asi je jasné, kolik agrese a zlosti ve mně bylo, nechtěla jsem ji ale pouštět na lidi kolem sebe a tak jsem vše vložila do práce. Manuální činnost uvolňuje mysl. V kolekci Angry Bitch jsou zaklíčované různé prvky, které nám v té době hýbaly a stále hýbou žlučí, my jsme je přetvořili dle svého, většinou s notnou dávkou posměchu. Jsou to ale osobní ukryté vzkazy. Nevěděli jsme, kolik lidí bude naši filozofii chápat, kolik lidí unese náš humor a sprostotu, ale byli jsme rozhodnutí, že to zkusíme. Nakonec jsme byli mile překvapeni, že celý projekt funguje jako terapie i pro naše zákazníky a baví je stejně jako nás," konstatuje s uspokojením Zuzana Holaňová a pokračuje: „Zabývali jsme se hodně prsteny, jelikož jediné gesto ruky dokáže říct více než celá věta. Pak jsme pokračovali přívěsky. A posléze jsme si museli trochu rýpnout i do kvality užitého porcelánu na našem trhu a vytvořili jsme kolekci hrnků a misek, které jsme pak vydražili na Facebooku. Bavili jsme se sociální hrou, kterou to přineslo."

Nepřehlédnutelné prsteny z kolekce Angry Bitch jsou vyrobeny z keramiky, což je velkou výhodou pro lidi alergické na kovy, ovšem s ohledem na křehkost materiálu také určitým rizikem... „Vyrábíme prsteny tak, aby něco vydržely, sami je testujeme a děláme s nimi všechno, ale samozřejmě je to porcelán a může se jednoho dne rozbít. Ovšem naprostá většina našich zákazníků má k prstenu silný vztah a podle toho se k němu i chovají," reaguje designérka.

V současné době tým mladých umělců soustředěný kolem projektu Shit Happens zařizuje vlastní ateliér a soustředí se na novou kolekci prstenů s názvem Když, která bude už brzy hotová. Zuzana Holaňová prozrazuje: „Pracujeme tentokrát dost s náhodou a jakýmsi vnitřním bojem, který si každý bojujeme. Prsteny Když jsou založeny na volnosti, experimentu zpracování a chápání estetiky, ke každému přistupujeme individuálně a necháváme tak růst příběh, který se k němu váže. Měly by vyjadřovat chaos a náhodu a nějaký boj v sobě samém... Alespoň taková je moje vize a trochu taky popis výroby těchto prstenů".

{phocagallery view=category|categoryid=1448|limitstart=0|limitcount=0}