Loading color scheme

Manšestr se vrací: unosíte ho na mini i šatovkách. Vévodí mu zemité tóny

ilustran-snmek Sedmdesátkový trend manšestru si našel cestu i do moderní doby a hlásí se o své místo také ve vašem šatníku. Pokud jste tak trochu konzervativní a bojíte se déja-vu svého mladšího já nebo svých maminek z dob dávno minulých, dejte mu nejdříve prostor na minisukni nebo na manšestrové košili v rámci zimního vrstvení. Pro ty odvážnější z vás jsou tu šatovky i zvonáče – to už je pořádný návrat retra, který si žádá dávku sebevědomí.

Manšestr neodmyslitelně patří k výrazným trendům 70. let, který proslavila například herečka Jane Birkin. Jedná se o speciálně stříhaný samet, který se začal vyrábět poprvé ke konci 18. století ve městě Manchester. Materiál, původně spojovaný s profesory a akademickou půdou, postupně rozšiřuje své pole působnosti. V provedení moderní doby a roku 2022 si je stále velmi věrný – nosí se podobně jako před půl stoletím a halí se do přírodních zemitých tónů.

Manšestrová mini jako výrazný prvek
Nejjednodušší cestou, jak manšestr pozvat do svého šatníku, je v podobě minisukně. Ať už sáhnete po hnědé, cihlové, vínové nebo smaragdově zelené, všechny perfektně vyniknou k černému roláku a vysokým kozačkám. Tvoří tak elegantní, jednoduchý a přesto chic zimní look.

TIP STYLISTY: „Manšestrová mini vypadá dobře také s hrubě pleteným svetrem, který do ní můžete lehce zakasat,“ doporučuje stylista Daniel Juříček ze ZOOTu.

Vintage jak se patří
Manšestr milujete a chcete se naplno oddat vintage trendu? Pak si nenechte ujít manšestrové šaty, šatovky, zvonové kalhoty nebo oversize saka. Podobné kousky s trochou snahy ulovíte na vintage štendrech v sekáčích, nebo si je samozřejmě můžete koupit nové. Módní značky při návrhu důvěrně následují sedmdesátkový styl. Pod šatovku oblékněte triko s dlouhým rukávem a vodorovnými pruhy nebo klidně bílou košili. K manšestrovým zvonáčům se nejvíce hodí jednoduchý top a hladký kabát.

TIP STYLISTY: „Manšestrové sako je skvělá volba pod kabát místo svetru. Jelikož manšestr patří mezi typické zimní materiály s vyšší hřejivostí, svetr vám naprosto vynahradí “ dodává Juříček.

Zimou sezóna nekončí
Přestože se manšestr nejvíce pojí s podzimem a zimou, unosíte ho s přehledem také na jaře. Ideálním kouskem je sako, volnější košile nebo manšestrová bundička střižená do pasu. S bílými teniskami a jednoduchými šaty nebo džíny, bude výsledek vypadat trendy.

TIP STYLISTY: „Jaru vévodí volné manšestrové košile pánského stylu. S ohrnutým rukávem jsou dokonalým doplňkem obepnutých šatů. Tyto košile vypadají skvěle i k džínám, stažené páskem vytvoří dokonalou siluetu“ doporučuje stylista Juříček ze ZOOTu.

PROHLÉDNĚTE SI KOLEKCI MANŠESTROVÝCH PRODUKTŮ NA SHOPU ZOOT ZA SUPER CENY >>