Loading color scheme

Folklorní motivy zazáří v moderním šatníku

Fleraidastyle1730Kc Cibulákový vzor na mikině, psaníčko zdobené modrotiskem… Folklorní motivy nepatří jen na kroje nebo na nádobí po babičce. Čeští a slovenští návrháři z Fleru dokazují, že v moderním šatníku fungují minimálně stejně dobře. Přesvědčte se sami a oživte si letní garderobu našimi kulturními poklady v trendy podání.

Nemusíte být zrovna odborník na lidové tradice a vzory, abyste na první pohled rozeznali české a slovenské folklorní motivy. Typická je pro ně jednoduchost - většinou pracují se dvěma či třemi barvami z trikolory. Modrá na bílém podkladě a nejrůznější variace na oblíbený cibulák, červené vzory na bílém poli nebo kombinace všech tří barev. S barvami to totiž není potřeba přehánět. A to je něco, co se můžeme od folkloru učit i dnes.

Modrotisková kulturní památka
Českou raritou jsou bílé vzory na modrém podkladě, takzvaný modrotisk, který byl dokonce vyhlášen památkou UNESCO. Modrotisk je sám o sobě výrazný a kousky s tímto motivem budou vždy strhávat pozornost. K modré a bílé ladí všechny odstíny hnědé, elegantní ráz outfitu dodá černá nebo šedá.

Folklorní motivy vypadají efektně i na sportovních kouscích, jako jsou legíny. Třeba na jógu!

Červené kvítky na bílém podkladě
Alternativou k modrým vzorům můžou být červená kvítka na bílém podkladě. Vyzkoušejte, jak červenobílá sukně rozzáří váš den. Co k ní? Klidně jednoduché čistě bílé tričko. Anebo se postarejte o kompletní trikoloru a oblékněte džínovou bundičku. Červené srdéčko zkrášlí i lněný batoh.

Trikolora nejen pro Čechy a Slováky
Kombinace červené, bílé a modré působí přirozeně a zároveň vznešeně. Však je to také snad nejpoužívanější barevná kombinace na státních vlajkách vůbec.

Temperament z Maďarska
Folklor ale nemusí být založený jen na bílé. Zejména na Slovensku je oblíbený tradiční barevný motiv na černém poli, který se rozšířil z Maďarska. Černá je výrazná, ale zároveň barevné kudrlinky příjemně uzemňuje a výsledkem je nepřehlédnutelný a přitom harmonický vzhled.

Folklorní motivy jsou svěží, hravé a nepřehlédnutelné a skvěle se vyjímají na oblečení i doplňcích. Asi to nebude náhoda, jsou přece prověřené staletími. Jejich nošením navíc vyjádříte nejen cit pro módu, ale i hrdost na naše kulturní dědictví.