Loading color scheme

DEN 501®

{phocagallery view=category|categoryid=2181|imageid=7144|float=left}Džíny slaví narozeniny – Levi’s® uvádí pátý díl dokumentárního seriálu Džíny 501: Příběhy originálu o hudbě a limitovanou kolekci. Džíny Levi’s® 501® s poklopcem na knoflíky – originální a vůbec první džíny na světě – se zrodily 20. května 1873. Dnes, po více než 140 letech, jsou ještě populárnější než kdykoliv předtím. V rámci oslav představujeme pátý díl dokumentárního seriálu The 501® Jean: Stories of an Original, který popisuje jejich přetrvávající vliv na kulturní historii. Zatím poslední díl Music zkoumá jejich úzké propojení s hudbou. Kultovní pětsetjedničky se objevují na pódiích, před nimi i v zákulisí. Dokument ukazuje, jak jednotlivé hudební subkultury ovlivňovaly svět. Promluví například Solance, držitelka Grammy, rapper a herec Snoop Dogg, zpěvák country Dwight Yoakam, rapper Vince Staples, hudebnice/malířka/grafička Kilo Kish, hudební producent Nosaj Thing, slavná stylistka Karla Welch a mnozí další. 

K oslavě propojení hudby a Levi's® vznikla i limitovaná kolekce 501® Day Celebration. Tři ikonické kousky – džíny a šortky 501® a džínová vesta – jsou vyrobeny ve velmi omezeném počtu 501 kusů. Jsou výjimečné ručním zpracováním graffity výšivek a záplat i ošoupáním a rozedráním denimu. Ispirací byly akcenty typické pro centra americké hudby – netopýři pro Austin, most Golden Gate pro San Francisco, Folk City v Greenwich Village pro New York, hudební čtvrť Music Row pro Nashville a podobně. Prostě denimový hold rokenrolu.

VLIV DŽÍNŮ LEVI’S® 501® NA KULTURU POSLEDNÍCH 140 LET

1873 Zrod džínů. Levi Strauss a nevadský krejčí Jacob Davis uzavřeli partnerství na patent na výrobu kapes zpevněných měděnými nýty u kalhot pro průkopníky Západu. Tyto nýty se staly prvním poznávacím znakem pětsetjedniček, tehdy známých jako XX. 20. května 1873 byl patent zaregistrován a zrodila se americká ikona.

1890 K odlišení různých produktů značky Levi’s® byly poprvé použita čísla šarží (Lot numbers). Džíny 501®, jak jsou známé dnes, byly oficiálně pojmenovány podle čísla, přiřazeného k dnes již světově proslulým „montérkám do pasu s měděnými nýty (copper riveted waist overalls)“.

1922 V reakci na požadavky zákazníků a změny v pánské módě byly na džínách Levi’s® poprvé představena poutka na pásek.

1943 Jako ochranná známka byl zaregistrován slavný dvojitý oblouk (arcuate), který zdobí zadní kapsy pětsetjedniček od jejich zrodu. Ve své kategorii je kultovní a je jednou z nejstarších a dodnes používaných ochranných známek oblečení.

50. léta Rebelové padesátých let hrdě nosili džíny 501® - převzaté od dělníků po velké hospodářské krizi - a udělali z nich symbol revolty a solidarity. Nosil je každý, od Jamese Deana a Marlona Branda přes Jacka Kerouaca až po Jacksona Pollocka, a staly se symbolem mládí a vzpoury.
Hollywoodské ikony stylu si zamilovaly džíny 501® poté, co se v nich objevila Marilyn Monroe ve filmu Řeka do nenávratna.

1964 Kulturní dopad pětsetjedniček je natolik významný, že je do své stálé sbírky zařadilo muzeum Smithsonian Institution ve Washingtonu.

60. a 70. léta Mladí průkopníci, kteří píší dějiny a jsou všudypřítomní na akcích mírového hnutí nosí milióny pětsetjedniček.

80. léta Steve Jobs si vytvořil svůj typický vzhled: černý rolák, džíny Levi's® 501® a šedé tenisky New Balance.
1989 Průkopníci nosí džíny 501® během pádu Berlínské zdi.

90. léta Džíny 501®, typické pro hnutí grunge, i nadále zůstávají v čele změn napříč generacemi, jsou základem šatníku Kurta Cobaina a dalších legendárních rockových hvězd.

2000 Time Magazine vyhlašuje džíny 501® za „módní kousek 20. století“; porazily tak minisukni a „malé černé“.

2009 Prezident Barack Obama má na sobě džíny Levi’s® 501® při prvním výhozu All Star Baseball Game.

2015 Levi’s® představuje nové džíny 501® CT (Customized & Tapered). Vzali jsme originál, zúžili jsme nohavice a vytvořili tak dokonalý střih a moderní pohled na klasické pětsetjedničky.

2016 Uvedeny 501® Stretch – úplně poprvé jsou ikonické pětsetjedničky nabízeny ze strečového denimu, který si ale zachovává všechny vlastnosti originálu shrink-to-fit. Spojení dědictví a inovací si zachovává DNA a integritu originálu.

2017 Novinka 501® Skinny to jsou skinny džíny s vintage lookem. Vzali jsme nejoblíbenější džíny na světě a zúžili jim nohavice.

Dnes Levisky jsou pořád první volbou novodobých průkopníků: umělců, hudebníků, módních ikon, sportovců, podnikatelů, aktivistů a dokonce i prezidentů. Všichni považují džíny 501® za svůj originál.

Další džíny značky Levis za super ceny!

{phocagallery view=category|categoryid=2181|limitstart=0|limitcount=0}