Loading color scheme

Funkční prádlo

{phocagallery view=category|categoryid=798|imageid=2273|float=left}Funkční prádlo bylo vymyšleno švédskou firmou Craft. Původně bylo určeno špičkovým sportovcům, jimž mělo přinést zlepšení podmínek pro výkon, ale postupně díky svým vlastnostem proniklo i do rekreačního sportu, outdoorového oblékání i oblékání dětí. Pojďme se podívat jak termoprádlo funguje a jaké přínosy nabízí.

Odvod potu

{phocagallery view=category|categoryid=798|imageid=2274|float=right}Onou funkcí, kterou má funkční prádlo ve svém názvu, je odvod potu od pokožky. Klasické bavlněné prádlo se během fyzické aktivity, kdy se člověk potí, nasákne a potom ulpívá na pokožce s ochlazuje ji.

Naproti tomu funkční prádlo je díky speciálnímu průřezu vláken schopno odvést pot od pokožky a nechat ho odpařit do vnějšího prostředí. Pokud přes funkční prádlo máme ještě další vrstvy, je třeba, aby tyto vrstvy byly prodyšné a umožnily vlhkosti přicházející z funkčního prádla jimi projít.

Tělo tak díky termoprádlu zůstává v suchu a také v teple. Proto se funkčnímu prádlu někdy říká také termoprádlo.

Různé druhy funkčního prádla

Dnes jsou na trhu různé druhy funkčního prádla do různých podmínek. Například termoprádlo Craft je nabízeno ve variantách Craft Pro Cool (tenké termoprádlo určené do teplého počasí), Craft Pro Zero (termoprádlo pro aktivity v teplotách pod bodem mrazu, má rovněž termoizolační funkci) a Craft Pro Zero Extreme (s přídavkem antibakteriálních vláken, který zabraňují množení bakterií a tvorbě nežádoucích pachů).

Dále se můžeme setkat s termoprádlem s příměsí ovčí vlny (Smartwool), s termoprádlem bezešvým nebo oboustranným (Sensor), které je určeno do různých klimatických podmínek, podle toho, kterou stranou si je oblékneme a tělo.

Dámské termoprádlo

{phocagallery view=category|categoryid=798|imageid=2275|float=left}Dříve se termoprádlo vyrábělo pouze s důrazem na funkčnost v nevýrazných šedých a černých odstínech. Dnes se již výrobci přizpůsobili tomu, že se lidé v termoprádle běžně pohybují na veřejnosti - například při přestávce na oběd během lyžování. – a nabízejí své produkty v celé řadě barevných a designován variant.

Platí to zejména pro dámské termoprádlo , které často disponuje i zajímavými potisky a stává se plnohodnotným stylovým doplňkem sportovního oblečení. V prádle proto můžete být i šik a plně v souladu s posledními módními trendy.