Loading color scheme

Jak pečovat o různé druhy kožených bot?

5 Kožené boty je velmi populární druh bot. Nejen z důvodu jejich trvanlivosti je lidé mají rádi. Rovněž elegance je důvodem, proč je má většina z nás. Proto je důležité, abychom o ně vhodně pečovali, aby vydržely co nejdéle. Díky vhodné údržbě, dokonce i nejšpatnější povětrnostní podmínky je nezničí. Vzhledem k různým druhům kožených bot, o každý z nich bychom se měli starat jiným způsobem. Jak tedy pečovat o ty, které máme ve své skříni?

 

Boty z lícové kůže

Struktura tohoto typu materiálu nám umožní použít vodu s mýdlem. Můžeme v ní namočit hadřík nebo houbu. Důležité je, abychom před zahájením celého procesu odstranily ze svršků tkaničky. Po ukončení však je třeba boty nechat při pokojové teplotě. Nemůžeme je nechat rychle vyschnout pomocí tepla radiátoru atp.

 

Lícová kůže je hladká kůže, takže každý by chtěl, aby měla lesklý vzhled. Nejlepším způsobem bude pravidelné leštění bot. Toto nejen zajistí botám krásný vzhled, ale také i zajistí ochranu před vnějšími podmínkami. Leštidlo na obuv můžete nanést hadříkem nebo kartáčkem. Pamatujte na to, abyste nenanesli příliš mnoho leštidla.

 

Pro impregnaci bot z hladké kůže je k dispozici hodně přípravků. Můžete si vybrat jeden z nich a zajistit jim ochranu před zimou. Nejpopulárnějším způsobem je impregnace tukem.

 

Boty z broušené kůže

Pokud chcete vyčistit, například mokasíny pánské vyrobené z broušené kůže, musíte pamatovat na to, abyste v žádném případě nepoužívali vodu, a dokonce i mokrý hadřík nebo houbičku. Nejlépe k tomuto účelu používat kartáček, který by měl obsahovat dvě koncovky:

 

- gumovou, určenou pro první etapu čištění,

- nylonově - měděnou, která odstraní hlubší nečistoty.

 

Takový kartáček pomáhá nejen udržet boty z této kůže v čistotě. Díky němu boty zachovávají sametovou strukturu.

Kromě čištění, dobré je abychom čas od času použili renovátor barvy. Toto jim zajistí krásný vzhled po dlouhou dobu. Na trhu máme k dispozici hodně tohoto typu přípravků.

Pokud jde o impregnaci máme na výběr dvě možnosti. Můžeme toto udělat voskem. Boty z broušené kůže se tedy stanou voděodolné, ale ztratí svůj krásný vzhled. Pokud chcete hledat kompromis mezi nepromokavostí a prodyšností, nejlepším výběrem bude impregnační prostředek ve spreji určen pro tento účel.

 

Boty z lakované kůže

Pro začátek, co je lakovaná kůže? Toto je také přírodní kůže, ale potažená několika vrstvami laku. Na vyrobené z ní boty je třeba dávat větší pozornost, protože jsou náchylné k např. poškrábání. Abychom jim zajistili vhodnou péči, měli bychom o ně pečovat po každém použití. Nejlepší k tomuto účelu budou flanelový hadřík a mléko. Je třeba vlhkým hadříkem otírat boty, a po odstranění nečistot je otřít do sucha. Dále je můžete vyleštit. Pokud nemáte po ruce speciální přípravek, můžete použít mastný krém na ruky. Nikdy nepoužívejte vosk.

K impregnaci nepoužíváme přípravky, které jsou určeny pro boty z lícové kůže. Na trhu najděte určené k tomuto účelu přípravky.

 

Pokud vybíráte kožené boty, musíte pamatovat na to, že nutné je jejich čištění, občas lakování a impregnace. Prováděním těchto činností pravidelně, zajistíte dlouholetou životnost bot.