Loading color scheme

Biodynamika v době pandemie: „Vše si pěstujeme a sklízíme sami. Jsme závislí pouze na počasí!“

dieNikolai-Vinna-zahrada-krem-350CZK Celosvětová pandemie koronaviru značně zpomalila kosmetický průmysl, tolik závislý na dodávkách surovin z celého světa. Světlou výjimku tvoří biodynamická kosmetika využívající především ingredience z vlastního regionu. Jednou ze zásad biodynamiky je rovněž sousedská pospolitost, která rakouské značce dieNikolai zajistila nepřetržitý provoz bez sebemenšího výpadku.

„Tím, že zpracováváme vlastní úrodu, případně kupujeme suroviny pouze od místních, nám pandemie nijak neovlivnila dodávky zboží,“ říká Martin Saahs, spoluzakladatel biodynamické značky dieNikolai.

Přiznává však, že karanténa zpomalila uvedení novinek, které se namísto letních měsíců chystají na trh právě během podzimu. Koncept biodynamiky, založené mimo jiné na maximální možné lokálnosti, není závislý na politické situaci, nýbrž na přírodě a sklizni. „Většinu úrody si sklízíme sami, jsme však silně závislí na počasí a spolupráci s dalšími farmáři, kteří nám ve výrobě cenných biodynamických surovin pomáhají. Když je ten správný čas, vše se musí rychle sklidit a okamžitě zpracovat. Například námi sklizená hroznová semínka musí být zpracována místním mlýnem, než mohou být použita v laboratoři. Tato regionální spolupráce naštěstí fungovala i v době pandemie. Věříme, že díky dlouholetým dobrým vztahům,“ uzavírá povídání Martin Saahs.

Zřejmě nikoho nepřekvapí fakt, že se v době pandemie, která apeluje na používání antibakteriálních gelů a častější mytí rukou, prodával nejvíce Krém na ruce a tělo Vinná zahrada. Vydatný krém, jehož hlavní složkou je například ghí máslo, smetana a olej z bezových jader pokožku hydratuje, zklidňuje a podporuje její obnovu i bez pocitu mastnoty. Krém je také vhodný na ošetření červeného a vystouplého, tzv. hrubého ekzému.
dieNikolai Krém na ruce i tělo: Vinná zahrada

Biodynamický tělový krém s obsahem svěží citrónové verbeny vyživí a hydratuje namáhanou a vysušenou pokožku celého těla. Unikátní složení tělového krému dieNikolai pokožku zklidní, uvolní a zvláční.

Naše pokožka je často vystavena mnohým nepříznivým vlivům vnějšího prostředí, látkám a substancím, které mají neblahý vliv na jejich celkový stav. Je tedy potřeba pokožku těla chránit a pečovat o ni. Biodynamický tělový krém dieNikolai –Vinná zahrada obsahuje vedle svěží citrónové verbeny i další unikátní složky, jako jsou smetana, olej z bezových jader či máslo ghí, které přináší namáhané pokožce těla tu pravou ochranu, úlevu, hydrataci a zklidnění, a které nechají pokožku hladkou a provoněnou osvěžující vůní.

Co je to biodynamické zemědělství?
Biodynamické zemědělství stojí na antropozofické filozofii doktora Rudolfa Steinera, jehož učení respektuje veškeré cykly přírody, sbírá byliny jen v období, kdy mají největší sílu, odmítá škodlivá hnojiva a využívá znalostí jednotlivých rostlin a jejich účinků tak, aby sklizeň ochránilo před škůdci. Důležitou a nedílnou roli zde hraje živočišný svět starající se o okysličenou půdu, která je zdrojem zdraví a živin. Ty pak působí ve výsledném produktu na naši pleť.

Zásady dieNikolai:

  • pouze lokální suroviny z oblasti Wachau
  • biodynamické suroviny
  • kvalitní rostlinné oleje: např. olej z hroznových jader, z lískových oříšků, z meruňkových jader, makový olej...
  • cenné výluhy a extrakty: výluh z vilínu, z hroznových jader a hroznových slupek, extrakt z lipového květu
  • vzácné ingredience jako např. slzy vinné révy a šafrán
  • pro suchou pleť důležité lipidy: smetana, ghí máslo