Loading color scheme

V čem v létě do postele, aby spánek osvěžil?

Bavlna
Lehký přírodní materiál při tropických teplotách oceníte pro jeho prodyšnost. Na rozdíl od „umělotin” se nelepí na kůži a zvládá absorbovat vlhkost, takže se neprobudíte zplavení jako po maratonském výkonu. A navíc je cenově dostupná a příjemná na dotek.

Tip: Nemůžete spát jinak, než v úplné tmě? To se hlavně na cestách ne vždy povede. Proto s sebou mějte vždy škrabošku na spaní. Ty od české značky Elka jsou vyrobené z přebytků látek zbylých po šití trenýrek. Kromě sympatického faktu, že zužitkují látky do posledního kousku, mají zákazníci možnost sladit si škrabošku s trenýrkami, a vytvořit tak spací úbor sezóny. Škrabošky oceníte i v letadle nebo autobuse. 

Bavlněný satén
Tento luxusní přírodní materiál je mimořádně lehký a jemný na omak. V létě oceníte, že je prodyšný a skvěle odvádí vlhkost. Kromě charakteristického lesku se pyšní i dlouhou životností. Pokud chcete 100% kvalitu, vybírejte vždy výrobky z bavlněného saténu vyrobeného ze 100% bavlny.

Len
Přírodní materiál, který všichni známe z krtečka, má skvělé termoregulační vlastnosti, takže se hodí na spaní po celý rok. Pyžamo ze lnu pohltí kromě pachů i vlhkost a přitom zůstává na omak suché. Citlivějším jedincům se však zdá tento materiál hrubý na omak a navíc je potřeba jej žehlit.

Hedvábí
Hedvábí je nejluxusnější z pyžamových materiálů. V létě chladí, v zimě hřeje, je hebké na omak a vysoce odolné. Za luxus se však platí a hedvábí není výjimkou.

MicroModal
Kromě tradičních látek jako len nebo hedvábí dnes existují i moderní vlákna, která díky speciálním technologiím výroby kombinují ty nejlepší vlastnosti výše zmíněných materiálů. MicroModal, extra jemný materiál přírodního původu, je jedním z nich. Vlákno je vyrobeno z celulózy buku a kombinuje to nejlepší z bavlny a hedvábí. Je velice příjemný na dotyk, odolný proti častému praní a přitom lehký a tak poddajný, že ho na kůži opravdu téměř neucítíte. Svou kvalitou se zaslouženě řadí mezi ty nejluxusnější materiály a ze všech vláken nejpřesvědčivěji funguje jako „druhá kůže”.

Čemu se v létě vyhnout
Syntetické materiály jako polypropylen, nylon nebo polyester špatně absorbují vlhkost, takže se do nich pot z kůže téměř nevstřebává. Kromě upoceného pocitu vzniká ještě jeden nepříjemný vedlejší efekt: každá kapička potu, která na takových látkách ulpí, je pořádně cítit.