Loading color scheme

Komentář lékaře: Koronavirová nákaza může ohrozit početí dítěte. Dlouhodobě však plodnost neovlivní

V případě, že jsou lidé pozitivně testovaní na koronavir, tak by se rozhodně neměli snažit o početí potomka. Důvodem je už jen vysoké riziko přenosu nákazy. Koronavir má však na plodnost mužů i další následky. Pokud muž prodělá infekční onemocnění doprovázené vysokými horečkami, jako je právě koronavirus, tak u něho dochází ke zhoršení kvality a snížení produkce spermií. Zhoršenou spermatogenezi však lze upravit dobrou životosprávou a pomůže také užívání doplňků stravy, jako je přípravek Fertilan s obsahem zinku a dalších prospěšných látek. Prodělání koronavirové infekce však nemá dlouhodobý vliv na plodnost u mužů ani u žen.

Žena by se však měla chránit zejména v prvních měsících těhotenství, kdy je více náchylná k onemocnění. Přirozená obranyschopnost proti virům je totiž v průběhu těhotenství utlumená. Ženské tělo se tímto způsobem chrání proti nechtěnému vypuzení plodu, které může imunitní systém vnímat jako cizí objekt. Každá nákaza spojená s vysokými horečkami, tedy koronavirus či běžná chřipka, může zejména v prvním trimestru gravidity znamenat riziko pro správný vývoj plodu. Prodělání infekce koronaviru v počátku těhotenství zvyšuje i riziko potratu.

Na plodnost má vliv i karanténa

Početí dítěte ve velké míře ovlivňuje celkový fyzický a psychický stav. Pandemie, strach z nákazy i obava o udržení zaměstnání jsou velmi stresující. Páry, které se aktuálně snaží o potomka, by se měly udržovat v psychické pohodě a vzájemně se podporovat. Právě stres totiž výrazně zhoršuje šanci na početí dítěte.

S aktuální karanténou rovněž souvisí snížení fyzické aktivity. Lidé tráví většinu času doma, mají méně pohybu a nemohou navštěvovat sportoviště. To může vést k přibývání na váze. Nadbytečná tuková tkáň však způsobuje hormonální nerovnováhu v těle. V tukové tkáni se totiž tvoří estrogeny a jejich zvýšená hladina negativně působí na plodnost u mužů i žen.

Stres a kila navíc pak mohou u žen vést například k nepravidelnému menstruačnímu cyklu a krvácení může na čas vymizet úplně. S úpravou menstruace pomohou doplňky stravy jako například Sarapis mensis s obsahem vitaminů skupiny B, které přispívají k potlačení dalších projevů stresových situací, jako jsou únava a vyčerpání. Lidé by v karanténě měli dbát na zdravý a vyvážený jídelníček, udržovat se v kondici domácím cvičením nebo procházkami v přírodě. Právě pravidelný pohyb přispívá nejen k fyzickému, ale i k psychickému zdraví. V případě omezení či nemožnosti pohybu na čerstvém vzduchu je dobré domácnost alespoň pravidelně větrat.

Autor komentáře: Gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan, který spolupracuje se společností Vegall Pharma nabízející přírodní doplňky stravy.