Loading color scheme

5 tipů, jak mít boty stále jako nové

Každý materiál vyžaduje jinou péči
Když si přinesete nové boty z obchodu, důkladně se podívejte, z jakého jsou materiálu. Jiným způsobem totiž budete pečovat o kůži, syntetiku či pláťáky. Po kontrole materiálu nakupte vhodnou obuvnickou kosmetiku, která vám pomůže udržet boty delší dobu jako nové.

Čisté boty, pěkné boty
Pokud máte boty z hladké kůže, tak je nezapomeňte dobře krémovat. Obuv z broušené kůže nekrémujte. Více na ní nanášejte impregnaci. Koženou obuv se vyplatí občas důkladně vyleštit speciálními prostředky. Jestli na kůži objevíte odřeniny, tak nezoufejte. Na našem trhu existují speciální spreje, které odřeninu pokryjí a ochrání. Leštěním a správnou péčí o kožené boty můžete výrazně prodloužit jejich životnost.

„Syntetický materiál čistíme buď vlhkým hadříkem, nebo prostředky přímo určenými na syntetiku. Totéž platí pro semišové boty, i na ně používejte správné spreje. Při čištění semišových bot však buďte opatrní, tyto boty zůstávají rády flekaté, proto silně zašpiněné boty raději vykartáčujte," říká Veronika Sajdoková z CCC.

Nejsnadněji se pečuje o pláťáky, na ty vystačíte s obyčejnou vodou a mýdlem. Stejně tak je můžete hodit do pračky a vyprat. Na vybělení zažloutlých tenisek pomáhá například citrón. Dejte si le pozor na lepenou textilní obuv, tu nikdy v pračce neperte. Můžete ji vyčistit saponáty určenými na textil.

Záchrana mokrých bot
S přicházejícím podzimem se vám podaří v botách určitě někdy zmoknout. Měli byste jim pak věnovat náležitou péči, aby na nich nevznikly ošklivé skvrny. Nejlepší je proto prevence, použijte impregnační spreje, aby boty nepromokly a nenarušila se jejich struktura. „U kožených bot, pokud jsou mokré, je ideální vycpat je zmačkanými novinami a nechat volně proschnout. Pokud je dáte ke přímému zdroji tepla, hrozí, že popraskají," dodává Veronika Sajdoková z CCC.

{phocagallery view=category|categoryid=1253|limitstart=0|limitcount=0}