Loading color scheme

Hygienu v aquaparcích kromě dezinfekce vody podporují i vhodně zvolené materiály

Průzračné vody lze docílit chemicky i mechanicky

Jako návštěvník hned na první pohled poznáte, nakolik je v aquaparku dodržována hygiena, a to podle čistoty vody. Aby provozovatelé bazénů a wellness předešli tvorbě řas a zakalení vody, je nutné ji dezinfikovat. Nejčastěji používají chlórové přípravky, které kromě řas a bakterií ničí také viditelné nečistoty. Výhodou je, že jsou účinné a cenově dostupné. Ve vířivkách je nutné udržovat poměrně vysokou koncentraci chlóru, která však může některé návštěvníky dráždit. Existují ovšem i jiné varianty dezinfikování bazénů.

Dobře fungují například přípravky na bázi aktivního kyslíku. Takto ošetřená voda nedráždí sliznice, oči ani pokožku. Pro dezinfekci bazénů však samotné přípravky s kyslíkem nestačí, je potřeba je doplnit dalšími látkami s aktivní složkou zvanou polyhexamethylenbiguanid. Zajímavou možností je dezinfekce přípravky s bromem, která je rozšířena zejména v Severní Americe. Brom dobře účinkuje v teplé vodě, proto se hodí především do vířivek. Alternativou k chemickému čištění je dezinfekce UV zářením, jenž nemá žádný vliv na chuť, vůni ani složení vody. K docílení opravdu čisté vody i bazénu je též nutné mít kvalitní filtrační zařízení, které každých 24 hodin vodu alespoň jednou přečerpá.

Základem je vhodně zvolený materiál pro agresivní prostředí bazénů

Stejně jako je důležitá dezinfekce a filtrace vody, jsou důležité i materiály, ze kterých jsou bazény a jejich vybavení vyrobené. Zatímco keramické bazény jsou používanější pro vnitřní bazény, ty nerezové lze využít pro venkovní i vnitřní aquaparky. Nerezová ocel je také ideálním materiálem pro výrobu podlahových roštů a žlabů, které odvádějí vodu a udržují bezpečný a hygienicky čistý povrch. Nerez je však potřeba udržovat. „Při projektování aquaparků a jiných podobných prostor je třeba pamatovat na to, že na nerez zde působí mnoho chemických prvků, jako je chlór, sůl, síra, nebo případně i změny pH. Je proto nutné používat speciální druhy oceli, které jsou určeny pro toto agresivní prostředí," upozorňuje Radka Prokopová, výkonná ředitelka společnosti Alcaplast, která vyrábí žlaby a rošty pro české i zahraniční wellness centra a aquaparky.
„Na základě rozboru chemického složení vody lze vybrat správný typ nerezové oceli. Materiál a konstrukce musejí žlabům zajistit vysokou pevnost a odolnost vůči korozi,“ vysvětluje Prokopová. Aby žlaby i rošty sloužily co nejlépe a co nejdelší dobu, musejí být kromě pasivace ošetřeny i takzvaným elektrochemickým přeleštěním, které omezuje ulpívání nečistot uvnitř žlabu i na roštech a zvyšuje odolnost proti korozi. Ocel je po ošetření odolnější proti deformaci, řasám a bakteriím, bazénové chemii i UV záření.

Hygienu v bazénech mohou podpořit i návštěvníci

Hygiena v bazénech a vířivkách nezáleží jen na provozovatelích, ale rovněž na chování návštěvníků. Základním pravidlem je osprchování se před vstupem do bazénu. Zamezíte tak znečištění vody potem, opalovacími přípravky či další kosmetikou. V opačném případě mohou organické látky reagovat s chlórem, což vede ke vzniku sloučenin, jež vodu znečišťují.
Existují i další pravidla, která zpříjemní pobyt v bazénu i vířivce všem návštěvníkům. Například je vhodné mít vlasy stažené gumičkou, případně použít koupací čepici. Abychom předešli problémům s infekcí na nohách, doporučuje se nosit při přechodech mezi bazény vlastní obuv, která nohy ochrání. Wellness i aquaparky jsou příjemným místem k relaxaci, vždy se však vyplatí dodržovat pravidla daná provozovatelem.