Loading color scheme

Barvy skel slunečních brýlí. Která nesmí za volant a jakou si vzít k moři?

S čím barva čoček souvisí? „Kromě toho, že má barva skel estetickou funkci (ladí se většinu do barvy obruby), má určitě vliv na viditelnost. Některé odstíny zdůrazňují kontrast, jiné třeba tlumí bílou barvu,” vysvětluje Jakub Odcházel z VašeČočky.cz. Barevné brýlové čočky se také osvědčují při nejrůznějších očních vadách, třeba krátkozrakosti nebo dalekozrakosti.

Šedá a černá
Šedé čočky tlumí intenzitu slunečních paprsků a hodí se téměř pro každou příležitost, protože neovlivňují kontrast ani nezkreslují barvy. Černé čočky jsou skvělé v létě, protože stejně jako ty šedé pomáhají redukovat prudké světlo, takže snižují oslnění. Pozor však na tmavost čoček (uvádí se od 0 do 4), černé budou pravděpodobně „čtyřky“, tedy nejvyšší stupeň, který se nehodí pro řízení auta. „Někdy se také můžete setkat s hodnotou v procentech, která říká, kolik dané barvy brýlová čočka obsahuje. V tomto případě není pro řízení auta ideální více jak 80 % zabarvení,” radí odborník.

Červená a oranžová
„Pokud jste nadšenci do zimních sportů, určitě si na hory nezapomeňte přibalit brýle s červenými nebo oranžovými čočkami,” radí Jakub Odcházel. Tyto barvy totiž blokují modré světlo, které je v zimě na zasněžených pláních velmi intenzivní, zvláště pod jasnou oblohou. Navíc mají pro oči (možná nečekaně) relaxační účinek.

Zelená
Tmavě zelené čočky jsou ideální při řízení, protože chrání před oslněním, ale nemají vliv na vnímání barev. Zelená skla, nejen jejich tmavé varianty, se hodí na každodenní nošení. Dokážou snížit jas a zároveň zvýraznit stíny.

Hnědá
Hnědé čočky mají stejné výhody jako ty červené a oranžové, navíc se doporučují lidem trpícím krátkozrakostí.

Žlutá a růžová
Pozor, žluté čočky neumožňují rozlišování barev, proto jsou zakázané při řízení automobilu a dalších činnostech, které vyžadují rozlišení barev. Naopak velmi oblíbené jsou u lovců, protože zvláště při jasném počasí zvyšují kontrast objektů.

Podobné vlastnosti mají i růžové brýle, kromě kontrastu zvýrazňují detaily a zlepšují prostorové vnímání. Rozpoznávání barev také omezují, ale ne natolik, aby jejich nošení za volantem bylo nezákonné.

Modrá
Modré sluneční brýle jsou doporučovány lidem trpícím dalekozrakostí „Tuto barvu také ocení všichni tenisté, neboť zdůrazňuje kontrast u žlutého tenisového míčku,” přidává tip navíc Jakub Odcházel. Modrá skla navíc minimalizují odrazy a zároveň mírně zvyšují kontrast.

Fialová
„Pokud trávíte většinu času venku, pak byste měli sáhnout po fialových čočkách,” radí odborník z VašeČočky.cz. Fialová, stejně jako modrá skla, totiž potlačují bílou barvu a přitom mírně zvyšují kontrast. 

Barevné shrnutí:

  • Proti silnému letnímu slunci a k moři se hodí černá, šedá, hnědá a tmavé odstíny zelené a fialové.
  • UV paprsky se vyskytují, i když je pod mrakem. Při zataženém počasí sáhněte po červených, oranžových, růžových nebo klidně žlutých sklíčkách.
  • Na sníh se hodí žlutá a červená skla.
  • Za volant si vezměte šedé či tmavě zelené brýle.

„I když je mnoho lidí přesvědčeno o opaku, barva čoček nemá na ochranu proti UV záření žádný vliv,” upozorňuje Jakub Odcházel, odborník z VašeČočky.cz. Žlutá nebo oranžová může chránit proti škodlivým paprskům stejně dobře jako tmavě šedá. Barva čoček a procento ochrany proti UV jsou dva různé údaje, které spolu nesouvisí.