Loading color scheme

Jaký materiál vybrat pro zimní oblečení? Vyhýbejte se zátěru, volte laminované membrány

V obchodech jsou v nabídce stovky výrobků a pro laika je těžké poznat, zda zafungují, když bude opravdu potřeba. Jak tedy vybrat kvalitní materiál, který vás udrží v suchu a teple jak na výletě, tak při extrémních expedicích?

Základní úpravy materiálů pro zimní sportovní oblečení jsou dvě: zátěr a laminovaná membrána.

Zátěr je pružný film natřený na povrch tkaniny, který „zacpe" póry. Tím se docílí různého stupně nepromokavosti. Čím je ale zátěr silnější a odolnější proti promoknutí i profouknutí, tím méně propouští páru ven a tělo se promočí vlastním potem, takže nositel snadno prochladne. Zátěr obvykle najdete u levnějšího oblečení a poznáte ho podle toho, že látka je poměrně tuhá a hůře ohebná. Pro sportovní aktivity v náročnějších podmínkách není vhodný.

Druhý způsob úpravy představuje laminovaná membrána - tenká vrstva polymerního materiálu, která je nalaminována obvykle na vnitřní stranu textilie. Díky své struktuře zajišťuje nejen nepromokavost, ale oproti zátěru i paropropustnost. Navíc je odolnější než zátěr, který se především na namáhaných místech rychle poškozuje a materiál se tak stává promokavým.

Laminované membrány se dělí do dvou kategorií - porézní (např. známý Gore-Tex) a neporézní (napč. Gelanots). Porézní membrána má tak velké póry, aby mohla procházet vodní pára a vzduch, ale zároveň tak malé, aby nemohla projít ani ta nejmenší vodní kapka. Vlastnosti neporézních membrán ale zaručují ještě více.

Gelanots je neporézní membrána ze speciálního polyuretanu (PUR), který nemá žádné póry, ale vodní páru propouští prostorem mezi molekulami. Membrána je navíc hydrofilní - jakmile se molekula vodní páry přiblíží do její blízkosti, je aktivně vtažena do její struktury a vypuzena na povrch oděvu. Čím více se člověk potí, tím více vzrůstá teplota u membrány, její molekuly se pohybují rychleji a propouštění páry je intenzivnější.

„U Gelanotsu se nemůže stát, že, by přestala vlhkost pronikat, což se u porézních membrán děje třeba při silném dešti, kdy jsou póry zalité vodou," popisuje výhody Gelanotsu Pavel Mlýnek, majitel značky Mill, která právě z Gelanotsu šije veškeré své zimní oblečení.

Pokud tedy chcete opravdu kvalitní zimní vybavení, které vám vydrží víc než pár sezón, měli byste se v obchodech určitě ptát po laminovaných membránách, nebo si při nákupu na internetu důkladně prostudovat uvedené materiály a zjistit, zda jde určitě o laminovanou membránu. Nenechte se zmást často odborně znějícím popisem levnějších a méně kvalitních materiálů.

{phocagallery view=category|categoryid=924|limitstart=0|limitcount=0}