Loading color scheme

Objevte krásu hand letteringu, malování písmen

Koukněte na začátek, co s různými psacími potřebami a kusem papírů umí hvězda hand letteringu Seb Lester a třeba vás naláká tuhle novou kreativní činnost zkusit. A když ne, je návykové se i jen dívat.

Když se řekne hand lettering…

Hand lettering je současný trend, který umožňuje propojit design se slovy a podtrhnout tak význam a celkovou žádoucí estetiku nápisu. Termín doslova znamená ruční psaní písmen, používá se i zkráceně jako lettering. Zjednodušeně řečeno se jedná o kreslení písmen.

Všechny krásné nápisy křídou na tabulích před obchody, stylové vývěsní štíty nebo originální menu v kavárnách, hand lettering je dneska všude. A proč? Na rozdíl od běžných fontů čtenáře zaujme. Umožňuje totiž přímo předávat emoce, a to formou, nejen obsahem. Písmena jsou buď vymyšlena úplně nově nebo jsou nějakým fontem inspirována a následně rozvedena dál. To je největší výhodou hand letteringu a také důvod jeho nynějšího boomu.

Jak začít

Hand lettering je vždy originální - co autor, to vlastní styl. Je vhodné začít s imitováním oblíbených nápisů a fontů, ale zároveň je třeba mít na paměti, že cílem je vytvořit si vlastní styl. Pomůže k tomu nejen originální “rukopis”, ale i barevné ztvárnění.

Předtím, než začne samotné psaní (nebo spíše kreslení?), neuškodí malá rozcvička. Ta spočívá v psaní písmen, čísel nebo třeba ležatých osmiček na linky do sešitu jako kdysi do písanky. Poslouží to k uvolnění svalů a zápěstí a k lepší koordinaci mozku a ruky.

Co se bude hodit

Vyzkoušet hand lettering je snadné. Do začátku stačí chuť vyzkoušet něco nového, tužka a papír. Zároveň však platí, že čím víc kvalitních pomůcek, tím snazší realizace.

Určitě se neobejdete bez bloku ideálně formátu A4. Pro perfekcionisty je ideální tečkovaný skicář, díky kterému budou všechna písmena v opravdu stejných proporcích.

Do začátku najdete vše potřebné (různě tlusté mikrofixy, barevné štetečkové popisovače, tužku, pryž) v sadě pro lettering od Faber-Castell.

A pokud nakupujete spíše jednotlivě, doporučuje penShop.cz kaligrafické popisovače Tombow, které využijete pro letttering, kaligrafii či na běžné skicy. Hodit se budou i různě tvrdé kvalitní tužky a guma v tužce, kterou vygumujete i nejmenší detaily.

Originální nápisy jednoznačně zapůsobí a zůstanou v paměti. Působí tak nějak osobněji a útulněji. Jsou zkrátka milé, na rozdíl od klasických strohých fontů, kde jsou všechna “a” úplně stejná. Ne nadarmo se hand letteringu také přezdívá malířství v písmu. Význam slov se v něm prolíná s uměním, a proto je tak inspirativní. A hlavně se u něj pobavíte a odreagujete. Ale pozor, je to zábava, která umí i rozčílit. Každé přetažení je totiž k vzteku:-)

{phocagallery view=category|categoryid=2331|limitstart=0|limitcount=0}