Loading color scheme

Nakupujte šperky udržitelně a s ohledem na přírodu. Jak na to?

shutterstock1024224526 Momentálně světem hýbe vlna udržitelnosti, ekologie a šetrného přístupu k přírodním zdrojům. Věděli jste, že toto téma má své místo i ve světě šperků? Při výrobě šperků se totiž využívá přírodních zdrojů ve formě drahých kovů i diamantů a roli hraje samozřejmě také způsob zpracování nebo využívání lidských zdrojů. Jak nakupovat šperky, které nemají negativní dopad na planetu?

Zkuste starožitnosti
Kdo říká, že krásné šperky musí být nutně nové? Naopak diamantové náušnice s příběhem a historií mohou mít často daleko větší hodnotu než nový kousek. Obvykle také získáte naprosto unikátní šperk, který nebude mít nikdo jiný. Zkuste tedy zapátrat nejen v prodejnách se starožitnostmi, ale třeba také ve šperkovnici vaší babičky – budete překvapeni, na jaké poklady narazíte.

Laboratorně vytvořené drahé kameny
Etické těžení diamantů je stále dost velký problém. Možností, která ale nabízí šetrné a etické řešení, jsou drahé kameny vypěstované v laboratoři. Vyrábějí se za velmi podobných podmínek, jako je tomu v přírodě – jejich kvalita a vzhled jsou proto zcela srovnatelné. Laboratorní diamanty se pyšní nejen udržitelností, ale také bývají cenově přijatelnější. Pro vás, jako spotřebitele, je to tedy ideální řešení. Diamantové náramky nebo náhrdelníky se díky tomu mohou stát dostupné pro širší spektrum zákazníků.

Recyklujte
Drahé kovy je možné recyklovat. Pokud se vám vaše staré šperky již nelíbí, je možné nechat je roztavit a přeměnit v něco nového, co bude odpovídat vašim představám. Znovu využít je možné také drahokamy, ale tento proces už je poněkud náročnější. Pokud je však možné kámen z původního šperku snadno vyjmout, stejně dobře jej můžete zasadit i do jiného šperku dle vaší volby.

Požádejte o certifikát
Pokud nechcete riskovat diamanty neznámého původu, vyžadujte vždy certifikáty od renomovaných laboratoří. Ten ověří nejen to, odkud diamant pochází a jak byl získán, ale také jeho kvalitu, která vám zaručí maximální životnost šperku.

Zdroj obrázku: Augustino / Shutterstock.com